Monday, August 31, 2009

Kenangan lalu...


A nice day to santai dan ngadap PC seharian tapi broadband punya line adalah sangat2 slow. Seharian slow saja. Loading page, asyik2 not found, asyik2 not found! Not found ke menda. Page tu yang aku buka hari2. Line celcom ni makin hari makin teruk.

Tadi, bila tengok rumah aku tiba2 aku terfikir, macam mana lah rupa rumah ni in 50 years time ya??? Segera terbayang rumah2 lama usang yang pernah aku tengok baik di kaca TV ataupun yang real. Dan bila tengok rumah tu aku sering terfikir, camna lah keadaan rumah tu 50 tahun yang lalu ya?Bagaimana kah keadaan keluarga yang mendiami nya dulu?? Dan masih adakah mereka sekarang or semuanya hanya tinggal kenangan.

Begitu juga dengan kenangan. Kenangan yang telah berlaku dan berlalu tak mungkin dapat kita nikmati kembali. Baik manis atau pahitnya kenangan tapi bila ingat balik kenangan itulah yang mengajar kita menjadi lebih dewasa lebih berfikir lebih kuat lebih matang berfikiran. Mungkin ada yang kita cuba nak lupakan terutama yang pahit tapi sesekali bila ingat yang pahit itulah yang lebih kuat memberi kita semangat tuk terus berjuang dalam hidup ini. Tuk terus kuat mempertahankan diri.

zzzyy

Cegaloo Dalam Kenangan


First time sahur dengan megi. Hoh, aku pun hampir tak percaya sendiri. Biasanya aku hanya makan kurma paling banyak pun 5 biji dengan sekeping roti dan air suam. Hari ni dok tercanguk2 kat meja makan tatau nak makan apa, last2 teringin nak makan something panas so the best solution ialah megi. Pas makan pelik gak rasa perut ah, rasa cam mengecut semacam je. Sementara tunggu perut buat hal aku online lah sekejap main games. Sempat gak zupzap zupzap berperang kat mafia wars dan pirates.

Hari ini hari kemerdekaan Malaysia yang ke 52. Aku bangga sebagai anak Malaysia dan bersyukur kerana dilahirkan didalam sebuah negara yang harmony dan bebas merdeka. Meskipun aku suka berperang tapi hanya lah di FB. Hahaha!!! Tetiba out of topic :)

Cuaca agak mendung, tadi masa aku nak tidur lepas sahur hujan turun dengan lebatnya. How i wish it will be for the whole day so seronok gak lepak di rumah dalam cuaca sejuk kan. Aku ada basuh a few laundries tapi malas nak jemur dulu sebab belum start panas, kang dijemur nanti buat susah aku je kena angkat if hujan turun. Petang skit nak pergi shopping, barang2 dapur banyak yang kekurangan. Sambil tu boleh gak singgah kat bazaar ramadhan.

Rancangan TV lak takda yang best. Cerita2 yang ditayangkan kat channel movie mostly cerita lama 80an dengan fesyen rambut yang masih keriting mengerbang. Rancangan kemerdekaan lak, membosankan, asyik2 filem yang sama sargeant hassan yang dah berkali2 aku tengok. Kenapa ler producer tak berminat membuat cerita2 yang berunsurkan kemerdekaan?

Well, blog without picha adalah rasa camna tak lengkap tuk di publish. So sempena n3 hari kemerdekaan ni, aku turut mengenang Mr Cegaloo our beloved cat yang dah meninggal a few month back kena langgar ngan kereta. Uhukksss....


















zzzyy-Cegaloo dalam kenangan.

Merdeka!! Merdeka!!!



Jalur Gemilang bercorak 14 garis (jalur) merah dan putih (melintang) yang sama lebar, dimana jumlah 13 melambangkan jumlah negara bagian atau persekutuan, yaitu Johor, Kedah, Kelantan, Melaka, Negeri Sembilan, Pahang, Pulau Pinang, Perak, Perlis, Sabah, Sarawak, Selangor dan Terengganu plus Kerajaan Persekutuan.

Bagian yang berwarna biru tua di atas sebelah kiri membawa ke bawah hingga atas jalur merah yang kelima melambangkan perpaduan rakyat Malaysia. Bagian biru tua memuat gambar bulan sabit tanda Agama Islam - agama resmi Malaysia.

Bintang pecah 14 adalah tanda perpaduan 13 buah negeri dan Kerajaan Persekutuan. Warna kuning pada anak bulan dan bintang adalah warna Diraja bagi Duli-duli Yang Maha Mulia Raja-raja.





Dan ini adalah bunga raya, bunga kebangsaan kita yang semakin jarang kelihatan. Dulu bunga ni senang didapati dimana2, tumbuh melata2 tapi sekarang semakin pupus. Ni aku snap masa pergi ke tapak pasar ramadhan di open stadium Miri. Sekali tengok terus membuat aku tertarik. Rasa cam dah lama sangat aku tak melihat bunga raya yang real.

zzzyy-bangga menjadi anak Malaysia

Sunday, August 30, 2009

Back to normal..........

Malam menjelang ulang tahun kemerdekaan, mungkin sesetengah orang must be parked or lepak somewhere waiting for the clock to strike 12 and shout loud for Merdeka! Merdeka! Merdeka! But me, love it just stay at home surfing internet, playing games at FB while at the same time once in a while watching EPL which the TV that i keep on.

I guess nothing much happening in Miri for this Merdeka eve or it just im out of date, doesn't know anything about Merdeka programme at Miri?? Well, doesn't matter whatever the programme it is, just as i know that me myself glad to be Anak Merdeka. Really appreciated for those whose ever fight for the Malaysian freedom.Thanks for the peaceful harmony country.

Today mum dad bro aunty cousin went back home and im back to my normal life again. A week with them such a wonderful times as i seldom get together with the family since i was a kid. No more mum and aunty doing my housecore, no more midnite supper and midnite happy hours. Oh, how i missed their accompany.

Today, breaking my fast with a simple menu as no more big family around me.



Air tebu fresh.





Jering yang dimakan dengan sambal udang kering.



Ikan goreng.



Dan sedikit kuih. If mum was here, sure kena beli kuih banyak. She love kuih very much!!

Pagi tadi before send SIL to office, lepak temankan diorang breakfast. Aku? Just jadi pemerhati. But i used to it, during working day pun selalu duk lepak kedai ngadap kawan2 makan. Kena tabahkan iman :) I've promised myself i should fasting full month except xxx <-- ladies problem. After that, we went to Boulevard Shopping Mall. Walau eh, everywhere jammed!!! Luckly just need one round to get the parking. Masuk dalam mall, mak aiii banyaknya manusia!!!! My aunty said, manusia dah cam bunyi bees. Really a lot, despite of H1N1 yet still a lot of people bring their babies and kids for shopping. Gara2 sales everywhere, manusia mengenepikan soal safety and health. Sampai kat section baju favourite SIL, terus MMS dia baju2 baru. Tak jenuh SIL dibuatnya hingga dia sanggup naik teksi pi sana. Aku tak larat ambik cos jammed sangat dan susah cari parking. SIL bedal a fews blouses and slacks while i just sitting at the waiting chair. Tak larat makcik berdiri or ke sana sini. Lenguh pala lutut tambah ramai sangat orang. Tapi sebelum tu sempat gak ikut orang berebut2 beli hairband and hairclip which was RM1 each!

Among yang menarik minat aku. All black! Love black so bila lekat kat rambut takda ler gitu ketara sangat. Don't like it if it was too fancy. Rimas!

zzzyy-Merdeka!! Merdeka!! Merdeka

3 scenes in 3 Hours!

N3 kali ni adalah n3 yang penuh dengan gambar2. Peristiwa berlaku adalah petang semalam. Para pelakon:-

Mak
Makcik Kanyuk
Jang
Uyan

Dan tukang tangkap gambar:-

Aku

1st Scene:- MARINA BAY



















End of 1st scenes.

Pesanan penaja~ sementara tu korang boleh lah pergi
buang air dulu, minum ke makan ke.

Gaya Si Rumput Semalu:-



Now you see, berkembangan semua.



Now you don't. Semua dah layu kemaluan.

2nd Scene:- GRAND OLD LADY.
































End of 2nd Scene.

Kita iklan dulu!!!!



Dulu masa kecik2 suka ambik bunga ni dan hisap madunya. Takda sedap mana pun, but bila buat reramai seronok la pulak.

3rd Scene:-TAMAN AWAM





















































Terima kasih kerana menonton. Dan sempena hari kemerdekaan negara kita Malaysia esok, terima lah sekuntum bunga kebangsaan kita untuk semua,
Bunga Raya.