Wednesday, November 27, 2013

Cara-cara masak laksa Sarawak

ni pun salah satu menu kegemaran
sering makan yang orang buat
dan terfikir nak buat sendiri

so of course after refer to the expert
after verbal speech dari Ani
aku try buat
masak laksa ni agak banyak kerja
agak leceh

bahan2nya:-

perencah laksa(dah sedia dalam paket)
senang didapati di Miri
udang
ayam
taugeh
telur
sambal belacan
mee hoon


rebus udang telah dikupas kulit dengan kulit2nya
rebus ayam
seeloknya guna air yang banyak
sebab air-air rebusan tu
akan digunakan

tumis kuah dengan bawang hingga harum
selepas tu masukan air rebusan tadi
of course airnya dipenuhi rempah2 dari perencah paket tu




pic ambik dari google

ini perencah yang biasa diguna
semua bahan2 tuk rasa laksa dah sedia
cuma perlu tumis dan tambah air saja

bila dah rasa2 masak 
dan santan pun dah cukup rasa
bagi aku tuk dapatkan rasa yang sedap
kombinasi kuah dan santan mesti sesuai

ok bila kuah dah masak 
perkara seterusnya:-

cebis2kan isi ayam
goreng telur dan hiris panjang2
reneh taugeh
reneh mee hoon

pic ambik dari google

taraaaa!!!!
lakda yang sedap!!!!
aku berpuas hati with my first try


zzzyy

No comments:

Post a Comment

tq, peace :)