Tuesday, November 19, 2013

Cara cara masak mee jawa

aku ni nak kata rajin tak juga
tapi if bab nak makan
rajin lah nak memasak
apa-apa yang nak dimakan
kebelakangan ni
ada instint and semangat
if orang boleh buat why not me?


selama ni selalu makan mee jawa
which orang yang masak
so teringin nak masak
sebab if makan yang orang masak 
ada kala sedap
ada kala slack juga
tapi yang sering mentorturekan
quantity yang sikit
baru 2 3 sudu dah abis


tak pernah tengok orang masak pun
dengan hanya berbekalkan
tunjuk ajar verbal dari Ani
aku try sendiri

bahan:

kari mee jawa (ada jual kat kedai 
and kat Miri ni mostly tempat ada jual)
daging 
ubi keledek warna jingga
mee kuning


cara2 membuat:-

masak daging mengunakan kari mee jawa
macam kau masak kari yea
ubi keledek tu rebus dan blend
banyaknya. depend on berapa banyak kari 
kita nakkan kuah yang pekat
sebab kuah tu nanti 
yang akan dituangkan ke mee kuning

bila kari dan keledek dah sebati
dan daging pun dah lembut
kira dan masak lah tu

langkah seterusnya
reneh mee kuning
rebus telur

bila semua dah masak

masukkan kuah kari ke atas mee kuning
dan simpan telur rebus yang telah dibelah dua
if nak sedap lagi
campur kuah sate sikit
dan tambah sate  2 3 batang




















No comments:

Post a Comment

tq, peace :)