Sunday, February 2, 2020

Projek Kimchi Timun


assalamualaikum
salam hari ahad semua

hari ni santai2 je
tengahari hantar mak hunting for bubuk
bubuk ialah udang kecil tuk buat belacan tu
sekarang dah datang season

cari2 tapi kebetulan hari ni
takda lak orang jual
risau juga kan terus takda
nasib baik aritu dah beli 10kg
buat lah belacan
lepas ditutuk halus
tak sampai 3kg belacan jadinya

tu yang nak cari lagi
hopely nanti2 ada lah tu
stok belacan lama sikit je lagi
if ni tak dapat lagi bubuk
terpaksa lah berjimat makan belacan
takut stok tak sampai to nx bubuk season

ok
tak jadi beli bubuk
kita pergi pasar sayur
memborong sayur2 kampung
stok seminggu
pastu ke supermarket emart
beli groceries
despite of hari yang panas
semua berjaga2 dgn virus wuhan
yet masih ramai di supermarket2

pas shopping sikit
kita layan perut berkeroncong dulu
lepak kedai dekat airport je
selera de' kelate


nasi kerabu tuk mak ☝
nasi kukus ayam tuk aku👇



ayam berempah dia super sedap
tapi spoilt dek nasi keras
ketul2
even dah dihancurkan 
masih kurang nikmat ditelan
tapi habis juga dimakan 
heheee
rezeki depan mata
jangan membazir 😂




and kat emart
tengok je timun
terus teringin nak buat kimchi timun
bahan2 semua masih ada kat rumah
especially yang susah cari, si cili flake

sampai rumah terus prepare
buat yang simple je
buat ikut rasa selera yang disuka

sebenar ada lah suatu hari 
few month back
aku makan kat seoul garden 
ada lah kimchi timun dia
super sedap
krup2 dimakan
ranggup

aritu masa buat bakchoy kimchi
ada juga buat testing sikit guna zucchini
sedap!
sekejap je abis
then tiap kali ke emart mesti cari zucchini
which since then tak pernah ada
and tadi aku dah tak tahan
guna timun local je lah kan

bukan apa suka guna zucchini
sebab dia tak banyak biji tengah2 tu
bila guna timun local ni
aku cari yang muda
taknak yang banyak biji tengah

timun takmo buang kulit semua
buat belang2 camtu
bagi cantik sikit



hiris pun taknak kecil or nipis sangat
nak rasa krup krup crunchy tu
carrot sebagai penambah warna



tambah dengan white raddish
tuk variety kan lagi rasa



blend bawang dan halia 
campur sos nampla

masak bubur tepung beras
campur cili flake
then campur dengan bahan yang dah diblender
test try rasa dia
cukup semua
tuang timun, raddish
gaul
and siap!!!!
masuk dalam tupperware



tho mungkin cara aku simple je
bukan seperti mcm mana 
orang biasa buat kimchi
tapi yang penting
rasanya memenuhi selera aku


zzzyy











6 comments:

  1. kenapa ayam goreng tu nampak sedap sangat???hehe. rajin betul buat kimchi :) ♕Tiara Sapphire♕

    ReplyDelete
  2. sedapnyaa! terliur saya tengok

    https://sayesyadiya.blogspot.com/2020/01/pilihan-airport-transfer.html

    ReplyDelete
  3. yang penting kena dengan selera kita.. ituuuu sangat penting =D

    ReplyDelete
  4. perghhh dahh terer molah kimchi kinek tok..hahahaha
    da musim bubuk owh sinun? mesti mamak kamek carik bubuk juak pakei molah belacan ya...

    ReplyDelete
  5. Mengancam.. Ambil order tak.. hehehe.. meh buatkan sebalang..

    ReplyDelete

tq, peace :)