Assalamualikum
Bila tiba hujung minggu
Memang kerap lah projek makan2
Yalah cuti kan
So banyaklah masa tuk memasak
Sambil tu masa tuk berkumpul
Dengan keluarga
Dan bila dah berkumpul
Tak seronoklah if borak duduk saja
Perut perlu kenyang 🤣🤣
Ini kisah sabtu
Aku lunch dengan
Daun ubi kayu ditumbuk halus
Ikan talapia sup
Ubi kayu kukus
Kebetulan kat depan rumah
Mak ada tanam ubi kayu
So pagi tu dia dengan bapa
Ambil ubinya
Besar2 belaka
Tapi sayang
Isinya tak sedap
Kurang kandungan kanji
Sebab ingatkan ubinya sedap
Aku dengan gigihnya
Buat bingka kukus ubi
Dicampur dengan gula apong
Semerbak baunya
Tapi
Kan ubinya kurang kanji
So taknak hancur sangat pun
Sungguh mengecewakan
Petangnya lepak kat rumah adik
Hantar ava mandi dengan timi
So bawakan swimming pool besar plastik ava sekali
Bergembira sakan budak2 tu mandi
Aku pula bertungkus lumus kat dapur
Menghasilkan menu dinner
With special request dari SIL
Dia nak makan daging masak hitam
So balik je dari shopping bahan
Terus supkan sup tulang
Yang ni kena masak lama
Hingga isinya lembut
Old time favourite
Masak campur serai, halia bwg putih
Campur dengan tomato, kentang
Dan hasilnya
Yummeh!!
Another dapur pula daging masak hitam
Sekarang ni senang
Ada rempah instant
Beli je serbuk masak hitam di kedai
Gaulkan dengan daging
Tumis ginger n garlic
Tumis dengan bunga cengkik, kayu manis
Rempah tak boleh banyak
Kang tak lalu SIL makan
Orang pregnant, layankan je
Hasilnya tetap sedap
Hahahaaaa matik lah aku
Puji diri sendiri 😆😆😆
Sayur lak, kacang bendi
Tumis dengan ikan bilis, garlic dan cili
Jadilah
Again
Sup halia salai ikan talapia
Kebetulan stok 10 bungkus baru sampai
Kawan hantar dari Sri Aman
Sedih juga
Sebab ni last batch dia hantar
Pasni dia pindah kerja di JPA Putrajaya
Takda stok fresh salai lagi
Nii dia
Product of Batang Ai, Sri Aman
Kan terkenal dengan hydro nya
Ikan talapia ni diorang bela dalam sangkar
Sesekali harvest nak beratus2 ikan
Yang kawan hantar ni fresh
Baru ambik dari sangkar terus salai
Then esoknya hantar ke sini
Tu yang sedap
zzzyy
Mengoda lalu jak lauk pauk kitak eh. Tapi nang bena sik sah mun sik makan bila dah berkumpul rami².
ReplyDeleteHujung minggu sis, byk masa masak. Esp mun dah brambeh rami2 nok sik sedap jadi sedap, tambah gik family mmg kaki mkn
Deletesedapnya makanan semua... :)
ReplyDeletehttps://aerillhassan.blogspot.com
sdapnya menu dia..:)
ReplyDeleteHujung minggu je byk masa masak camni sis
DeleteNampak sedap2 semuanya
ReplyDeleteHaha.. esp if dh bkumpul ramai2, yg tak adap jd sdap 😊
Deleteubi tu nampak menarik
ReplyDeleteSedap esp sebab campur dgn gula apong cuma spoilt, kurang berkanji ubinya
DeleteAsalam..done follow ya, wow!!! semua sedap2 bab kuih hummm Etuza raja makan kuih ni hehehe
ReplyDeleteWaalaikumusalam. Sedap kan kuih traditional camtu. Tq sb follow 😊
Deletewaduhhhhh bestnya menu...
ReplyDeletesup tulang tu mmg menggoda betul... semua lah nmapak sedap
ubi tu dh tua sgt kot, itu yg mcm tak berapa banyak kanji... heheheh
tp ttp nampak sedap bila dh siap ddk atas pinggan
Lama tak msk sup tulang sb lately slalu jual betul2 tulang. Jp yg byk isi trus masak. Ubi tu mgkin sb tumbuh kat tanah bpasir, tu yg keras sikit
Deletemeriah na masakan kali tok. hehe
ReplyDeleteHahhaa ujg minggu byk masa Julz, tambah mmg suka makan 😋😋
Delete