assalamualaikum
minggu ni kita buat entry pengetahuan am ye
sebab masa pkp ni
takda apa yang interesting
berlaku sekeliling
semua aktiviti terbatas
so
since ramai yang stay at home
dan ramai yang rajin
memasak dan membuat kuih
ni adalah standard sukatan
yang selalu orang tulis kat resepi2 tu
pic credit to FB #Nhjr
jem jugak bila diaorang pakai sukatan yg tak familiar
ReplyDeletekan. saya biasa kena google dulu pastu terus tukar ke jenis sukatan yang familiar ke dlm resepi tu
DeleteMemang perlu kuasai jenis-jenis sukatan begini, tapi kagumlah dengan orang dulu2. Masak main campak2 jew terus jadi hahaaaahaa.
ReplyDeletekan. orang dulu consistent compare kita skrg ni. mungkin sebab byk dah campuran kot kat resepi tu seperti cheese, dulu resepinya simple je
Deleteaku biasa kalau cawan pakai la cawan yang ada sukatan tu, siap beli penimbang yang untuk timbang kt dapur tu, tapi cubanya tak jugak hahahha
ReplyDeleteheheee.. aku selalu juga daulat dgn resepi ni, tapi alhamdulilah sekrg ni jrg lak tak menjadi if buat kek. mgkin sebab bahan kek tu dah byk campur kot, so senang kek nak menjadi.
DeleteDuhal lain2. Ingat sama k cawan ya. Haha
ReplyDeleteyalah ejulz, dolok makey cangkir nok perais nescafe aja biasanya
Deletebagus tok, kamek selalu juak rujuk..
ReplyDeletesama sunah, kamek pun especially mun maca resepi legend org lama dolok, sukati cdak lain dari kinek tok
Deletebagus juga ada rujukan mcm ni kan.
ReplyDeletekan sis. saja simpan kat blog ni, senang nak cari bila baking mood on
Delete