sekarang kan musim bubuk or udang geragau kat miri ni
selain dijadikan belacan
ataupun cencaluk
dia juga terkenal dijadikan bubuk kering
memula basuh bubuk bersih2
buang semua pasir dan kotoran
pastu rebus dalam 10 mins
lepas di rebus toskan
campur garam tuk perisa
pastu jemur hingga kering
tujuan untuk direbus dulu ialah
supaya ea nya berisi
if jemur terus
isi nya akan mengempis
if direbus dia tak mengempis
sebab isi dah masak masa menjemurnya
sedap dimakan begitu saja
makan dengan nasi panas
tuk perisa nasi goreng
dia boleh dibuat cam ikan bilis tu
kita guna pelbagai
biasa buat camni
bila bubuk dah banyak sangat
sekarang bubuk di miri dah agak murah
rm3/kg or rm10 for 4kg
tapi masa aku beli hari tu masih mahal
rm8/kg
berbaloi lah harga sekarang ni
bagi yang rajin menunggu ea nya murah
cam aku malas nak menunggu
sebab stok belacan dah nak abis
taknak cam 2 tahun lepas
tunggu punya tunggu
takdanya murah harga
nasib baik sempat buat belacan sikit
dan masih ada stok belacan tahun sebelumnya
so since last year
aku dan mak ambil langkah cepat
kena beli bubuk awal2
risau nanti dia abis musim begitu cepat
tak boleh lah takda stok belacan
sebab kami suka berulam dgn sambal belacan
tahun ni pun takda buat tuk jual
biasa ada lah jual 2 3 kg
special request dari kwn2 aku dan adik
tapi tu lah mak pun makin berumur
tak larat nak menumbuk belacan lagi
so aku kata cukuplah buat tuk sendiri makan
takyah jual2
kesihatan kena jaga
zzzyy
kalau buat belacan mesti cantik je kan... kalau yang fresh tu campur dengan tepung buat cekodok mesti seronok... udang merata-rata
ReplyDeleteaah if buat belacan mesti pilih yang masih segar so belacan takda lah busuk.
Deletebuat cekodok bubuk memang sedap, campur lagi daun sup dan bawang. pastu makan cecah dengan cili pedas! sedap!!!
Geragau ni buat cekodok geragau pun sedap.. best juga campur dengan telur, buat telur dadar geragau. 😋
ReplyDeleteYup.. udang nie kalau buat rencah nasi goreng memamg sedap.. Ada trik ye nka bagi isi dia tak kempis.. nice sharing..
ReplyDelete