Wednesday, March 6, 2013

Laksa Sarawak

yeahhh!!!
for the first time
and first try
semalam aku berjaya masak laksa sarawak
of course dengan bantuan assistant2 chef cook

all this while tak pernah terfikir nak buat pun
then
the nite before
sil cadangkan tukar menu
boring makan nasi berlauk sesaja
plan masak laksa or mee jawa
dan....
laksa lebih senang dapatkan bahannya

bahan2:-

meehoon
udang direbus & dibuang kulit
dada ayam direbus & dicebis halus2
telur digoreng dadar & dihiris halus memanjang
taugey diselur
sambal belacan
n yang penting
laksa paste!

pes laksa ni memang dah ready make
kau beli je di kedai
bahan2 aku tak paste apa
tapi bwg cili tu semua mesti ada

cara2 membuatnya:-

rebus pes laksa
dalam air bekas rebusan ayam & udang
agak2 lah kepekatannya
campur sedikit asam jawa
garam n aji no moto
bila dah mendidih
n semua dah sebati
tapis air rebusan tadi
masak lagi bersama santan
dan siap tuk dihidangkan

cara makan:-

semua bahan2
ayam, udang, taugey, telur
simpan dalam mangkuk berasingan
so bila makan
baru kau pilihlah
mana nak dicampur
bersama meehoo n kuah
dan jangan lupa
sambal belacan!
sluurrpp!!!
tertelan air liur bila imagine :-)

camna rupa laksa sarawak tu
korang google lah ya
aku update guna hp ni
tak dapat upload pic dari phone

k lah
sekian resepi kali ini






zzzyy

No comments:

Post a Comment

tq, peace :)