bahan-bahan
1/2 kg daging
1/2 perut daging
serbuk salted egg
tepung bestari
daging dan perut dihiris
asing-asing k
perut sebab agak berbau
basuh dengan cuka+ garam
bagi air sikit
ramas2 dalam air cuka garam tu yea
dalam pressure cooker masak air
masuk kayu manis, serai dan garlic
dah mendidih
masuk daging dan pressure dalam 15mins
keluar daging
baru masuk perut
sebab liat, pressure kan dalam 20mins
sementara tunggu perut dalam pressure cooker
gaul daging denga tepung bestari
dan serbuk telur masin
cantik kejadian daging nya
suka ada rasa keras2 sikit tepi nya
ni 👇👇 serbuk telur
sedap tau
pastu baru tumis bawang, halia, serai
rempah ratus
masuk daging dan perut
bagi tomato sos
cili boh pun boleh
sebab aku takda cili boh
lagipun org kat rumah aku tak tahan pedas
aku hanya guna tomato sos
campur sos tiram sikit
campur serbuk lada hitam sikit
perisakan ikut selera korang lah yea
hasilnya.....
tabur sesame sikit kasi cantik
sedap lah kat tekak aku
aku ni sebenar if masak
takda berprotokol sangat
aku masak sering ikut apa yang ada je
mix and match
asal menghasilkan rasa yang sama
tu dah ok
so far kat rumah
adik beradik
ipar duai
memang suka lah if aku masak
alhamdulilah atas bakat yang ada
antara menu yang aku buat
yang sering ditunggu2 family
kurma daging
rendang daging
meehoon goreng
nasi goreng cornbeef
peria goreng telur
masih banyak lagi masakan yang perlu dipelajari
especially aku amat berminat
dengan masakan cina dan barat
cina ni mostly cara penyediaan dia complicated
banyak process
kita takda banyak masa tuk tu semua lak
masakan barat lak
banyak bahan, sos, spice diorang
yang kita takda kat sini
or if ada pun mahal
aduh masa puasa cerita tentang masakan lak
bah stop sini dulu
zzzyy
Nyaman 😊
ReplyDeleteauk ejulz, semua rasa ada, masam manis pedas lemak
Deletesedap ny zee.. tp ummi tak mkn perut kalau masak boleh masuk daging je..hehe.siap bersalted egg tu yg special tu
ReplyDeleteaah if tak makan perut, daging je pun boleh. secret receipe dia serbuk telur masin tu lah ummi. sedap
Deleteooooo macam tu masaknya..boleh cuba cuma kena cari serbuk salted egg tu
ReplyDeleteaah lebih kurang camtu AD tapi lain org lain cara yea. yg ni sedapnya sebab serbuk telur masin tu
DeleteMasa puasa la seronok cerita mkanan. Leh dapat idea masak nak bebuka apa
ReplyDeletetu lah kan sal, mcm2 org masak skrg terutama masa pkp ni, mostly wfh
DeleteSedapnya daging. Lama tak makan. 🤣
ReplyDeletealhamdulilah, sedap 😍
DeleteTangan power ini.. menjadi je bila masak..
ReplyDelete