Kacang Ma adalah sejenis tumbuhan berdaun
Tah dari mana datangnya
Aku tak pasti
Tapi yang aku tahu
Daunnya yang telah dikering
Dan dipotong halus dijual di pasaran
Daun tu perlu di panaskan tanpa minyak
Dengan api kecil
Tujuan untuk merangupkan daun tu
Agar senang nak dihalusi
Dengan lesung batu sampai menjadi serbuk
Ayam boleh direbus, di stim
Atau digoreng berair
Bersama sedikit bawang n banyak halia
Lepas tu baru masukkan
Serbuk kacang maa 2 3 sudu
Asalnya dulu
Masaka ni untuk menghangatkan badan
Bagi kaum ibu yang tengah dalam pantang
Tapi sekarang dah menjadi makanan harian
nampak sedap
ReplyDeletemacam kurma pun ada rupanya
hehe
Sedap tu hans, ada rasa daun herba sikit je, if mkn ms cuaca sejuk, sgt sesuai sb memanaskan badan
Deletehahaha tah dari mana datangnya tak pasti hahaha..
ReplyDelete