Musim bubuk dah abis di Miri
Semua dah bertenang dari membuat belacan
Selain dari untuk membuat belacan
Bubuk juga sedap dibuat cencaluk
Ni yang dipanggil bubuk
Shrimp kata omputeh
Spesis udang tapi halus
Tuk membuat cencaluk
Bersihkan bubuk dari kotoran dan pasir
Pastu tabur dengan garam dan gula
Peram dalam container
Ni rupa cencaluk yang dah jadi
Baru dapat disimpan dalam peti sejuk
Masa memeram dia
Jangan simpan dalam peti sejuk ek
Mudah tak menjadi
Mungkin sebab suhu sejuk tu
Ni cencaluk yang dah sedia tuk dimakan
Tambah cili pedas, perah limau
Mabeles!
Makan dengan ulam2an
Ada yang suka makan ni
Digoreng dengan minyak yg sikit
Aku tak suka
Sebab macam akan menyerahkan
Rasa masin dia dengan lebih mendalam
Masin tu rasa cam sampai ke otak
Selain dari cencaluk
Bubuk juga boleh dibuat bubuk kering
Rebus sekejap bubuk tu bersama perisa
Lepas tu angkat, tos kan
Jemur
Dan jadi lah bubuk kering
Yang ni pun similar to bubuk
Kita panggil samuan
Dua kali ganda besar bubuk
Kecil dari udang
Memiliki hujung di kepala yang tajam
Aku suka masak ni
Tumis dengan bawang putih dan halia
Masa makan baru buang kepala yang tajam tu
Eh ending aku memang selalu fail
Bye
Eh tunggu luk
Terima kasih sebab baca blog aku
Yang tak seberapa ni 😊😊😊
zzzyy
suka juga makan cencalok tapi masin betul so makan jarang2 ja hihi
ReplyDeleteTu le pasal. Mkn mmg sedap, dh mkn darah naik mcanak! Hahaaaa... Tahun ni buat sikit je, tak boleh nak beraya sakan mkn, kad klinik moatly dh dpt pen merah 😂😂
Deletelama tak makan cencaluk
ReplyDeletehehe
Ni kan br pas musim bubuk, ms ada stok, ari2 mkn 😁
Delete