Sunday, May 13, 2018

Hari separuh rajin




Kenapa aku kata separuh rajin
Sebab
Tengaharinya rajin aku masak
Malam dilanda kemalasan
So makan di luar lah jawabnya
Asalnya aku  turun town
Sebab nak beli ubat nyamuk electric tu
Perut pun tak lapar
Masih bebaki rasa kenyang makan tghari
Tah camna aku salah langkah
Terus terjebak menuju kedai makan πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹

Niii menu tengahari
Tak hebat mana pun
Simple je pun masakannya

























Tu je pun menunya
Daun sabung sup halia
Daun sabung ni sejenis tumbuhan liar hutan
Rasanya manis2 sikit
Masa kecik2 kat kampung
Ni antara sayur dimakan
Tak payah nak tanam
Masuk lah dalam2 hutan, adalah nya nanti
Makin diambil pucuknya
Makin rimbun pokoknya

Menu kedua
Sup terung asam/Iban campur salai talapia
Talapia dΓ tang dari batang aik, Sri Aman
Fresh dari kolam terus disalai
Fuhhh berminyak badannya

Menu ketiga
Kurma daging!
Ni antara menu wajib masa hari raya
Faberet aku dan mak
Aku masak tak berprotokol sangat
Main campak2 je pun
Alhamdulilah masih ada yang kata sedap πŸ˜†πŸ˜†☺

Pas lunch
Aku terbongkang tidur
Dah berminggu dok busy je
Uruskam aunty yang masih dibwh jagaan   mak
Hari ni lega dapat relax




Ok second round makan
Aku pergi ke sini πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡



































Environment yang selesa
Deco simple yet nice
Walau selalu passby
Tak pernah lak aku terasa nak makan sini
Tapi somehow hari ni aku tersangkut sini
Mungkin sebab selalu dalam fikiran
Adalah nak pergi sushi king
Tapi tau pihak penaja memang tak mkn pun sushi
So terpaksa cari alternatif lain menu korea

Quite banyak juga variety menu mix and match
Rasa nak try ssmua
At the end
End up dengan menu2 ni









Bulgogi beef hot stone rice
Selalu tengok cerita korea makan nasi campur ni
1st time aku makan
Dalam ada nasi yang lembut
Hirisan panjang timun, carot, mangga dan bawang besar
Bulgogi beef nya well marinated with black pepper







Yang ni jerk grill chicken
Ayamnya sedap, lembut
Laju je masuk tekak πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚
No doubt, aku kan peminat fanatik ayam






















Yang ni nama menunya
I dont know kid meals
Presentation cantik, dalam mangkuk bebentuk kereta
Ada ayam goreng,  fries,  epal, limau
Dan nasi dibalut dgn seaweed
Ava makan fries je pun
Epal dan limau sangat masam 😣😣😣
Nasi camtu memang tak lah dia makan
Ayam pun, aku yang makan






Gang jeong & cheesling chicken
Pemakan ayam fantik ni
Tetap akan kata, sedap!
Next time datang lagi
Mesti pekena nii 😊😊😊😊








Sementara tunggu makanan sampai
Ada word puzzle disediakan
Apa lagi seronoklah minah ni
Siap berdrama queen lagi tu
Pretend2 menangis sebab tak dapat jawapan
πŸ€£πŸ€£πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ€£πŸ€£πŸ€£πŸ˜‚πŸ˜‚








Total makan adalah Rm99+
Boleh pergi sekali sekala je arr ni
Mostly menu dalam RM15  onward

Oklah nak tidur
Dah 2.16am ni
Nite2






zzzyy








14 comments:

  1. hahaha shu makanan jepun tak reti sikit, tapi kalau makanan thai serbu tak cukup tanah. hihi

    shu pun suka kurma daging tu, selalu balik kampung, mak akan buat. yelah air tangan mak lagi sedap dari air tangan sendiri. hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah su, slama ni reti mkn sushi je, tak tringin lak nak mkn yg set2 ni, kurma mmg faberet keluarga spjg masa

      Delete
  2. rajinnnya memasak sebelum keluar..kalau saya tak memasak langsung kalau tahu nak keluar..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaaaa sesekali nak makan home cook, rajin nya mmg kurang sebenarnya

      Delete
  3. Tentu sedap masakan Kurma Daging tu.
    Ada masa masa. ada masa bersantai makan di luar.
    Seronok ! πŸ˜€

    ReplyDelete
    Replies
    1. Faberet tu cikgu, tghari td mkn lagi, sedap arr kuah kat nasi panas

      Delete
  4. Replies
    1. Hujung minggu Ril, hari tuk mkn2 😁

      Delete
  5. Dah lama tak ke BBQ Restaurant tu. Sedap pulak tengok. Jadi lapar tetiba. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaaa... harus lapar sebab mmg sedap, skrg tgk pun aku tliur πŸ˜‚πŸ˜‚

      Delete
  6. semuanya sedap2 belaka...sik baik sy dah mkn sebelum bc entry ni hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. 🀣🀣 if lapar mmg tgoda tgk kan

      Delete
  7. p/s kalau bc blog sy menerusi hp, sy x aktifkn blog utk paparan hp, sbb tu tak jumpa button follow

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohh ptt lah. Mmg baca guna hp @ tab

      Delete

tq, peace :)