Assalamualaikum
Petang tadi masak sayur midin
Orang kata if pergi sarawak
Pekena midin belacan ke, tumis ke
Memang mabeles
Midin ni adalah salah satu spesis paku pakis
Biasa tumbuh kat kawasan berpaya
Yang selalu aku makan camni
Adalah bahagian mudanya
Belum lagi bercambah menjadi daun
Bila dah besar menjadi daun warna kemerahan
Tapi yang batang muda2 camni lagi sedap
Prepare dia senang je
Dari batang yg cam gambar diatas tu
Kita patang2 pucuknya je
Lurutkan daun2 kecik nya ke bahagian hujung
Then patah satu atau dua bahagian
Aku tumis simple je
Guna bubuk kering, cili dan garlic
Tumbuk semua hingga hancur
Nanti bila ditumis
Huh! Semerbak bau bubuk kering tu
Belum makan lagi dan tau sedap
Tu dia ready tuk dimakan
Bagi yang belum tau camna rasa
Aku taktau camna nak describe weh
Ada lendir2 sikit
Jgn risau, pasti tak hilangkan selera
Batang dia yg muda tu rangup diratah
Memang sedap lah
Sayur ni fames ditumis dengan belacan
Tapi aku malas nak campur belacan
Sebab masa masak tadi dah mandi
Nanti rambut bau belacan pula 😂😂
Oklah semua
Dh mengantuk
Nite2
zzzyy
Kalau kt tmpt cikla pucuk paku ni selain tumis belacan ada jugak yg masak lemak. Letak santan..
ReplyDeleteTak pernah try lagi camtu, sini slain tumis kita buat kerabu
Delete