Saturday, June 2, 2018

Bubur pedas




Bubur ni antara juadah
Yang sering dinanti ketika ramadhan
Faberet aku n mak 
Tapi lately
Tak banyak yang jual kaw dan sedap

Ianya dibuat dengan bambu khas
Diperbuat dari apa aku tak pasti
Sebab memang dah jual 
Bambunya siap2 dalam plastik
So far tak pernah lagi aku tgk org buat live
Secret recepi pun aku tak sure
Ada ke tak

Yang aku tau, makan je 😁😁😁😁
So far belum berani nak buat juga
Tho tak susah buat (mungkin lah)
Sebab org kata if nak buat ni
Kena pandai mix and match
Bahan campuran tak sama
Sukati kau nak

Antara bahan tuk campuran

Kentang 
Suhun 
Sayur pucuk kering
Kulat2an
Ayam, daging, udang
Carrot dan segala macam sayur
Daun kunyit, betik, sgala mcm daun

Tu lah aku kata
Nak masak bubur pedas 
Pepandai kita mix and match lah
Memana rasa yang sedap bersama
Combination perlu serasi
If  ngam👍👍👍👍👍 pasti sedap













Eh tengok picho ni
Rasa mengidam lak
Tapi aku  malas jejalan arini
Tgklah camne nanti
Adik OTW ambik mak n apak dari kpg
Dh ada kwn  kang terajin lak aku bjln 😁
Eh nama je bubur pedas
Tapi tak pedas yea







zzzyy

3 comments:

  1. Replies
    1. Kan. Hakak pun trus rasa nak terjah bazaar ramadhan cari bubur ni😉😉

      Delete
  2. Memasak tak susah, kena kreatif je.

    ReplyDelete

tq, peace :)