Friday, June 29, 2018

Unexpected Office Life



Credit to Google












Assalamualaikum
Salam jumaat
Selamat berhujung minggu

Bersambung dari kisah orang HQ datang aritu
Minggu ni boss admin sibuk sound orang sana sini
Especially tentang cara berpakaian
If boleh yang perempuan
Guna baju 3 pieces tu
(Blouse, skirt and coat)
Semua di suruh guna kasut berheel
Necktie dan nametag guna sepanjang masa

Alah makcik ni poyo lah
Cukuplah if orang kemas
Nak guna 3 pieces tu boleh
Banyak jual di pasaran
Masalahnya mahal woiiii
Dia boleh lah dia banyak duit
Yang sut2 dah siap
Nak nya ratus2 juga
Necktie tu ok sebab diberi free
Nametag semua ok sebab mmg diberi

Tapi if aku guna nametag sepanjang masa
Pakai 3 pieces tu
Pakai high heel
Tak dapat nak patuhi

Sebabnya..

Aku kerja cam contractor
Keja kat 1st floor
Angkat files dari 1st floor ke 2nd floor
Or dari 2nd floor ke 1st floor
Bukan satu bukan dua hokay
Tolak campur
Seminggu dalam sebulan
Memang itulah keja aku
Mencari, mengangkut puluhan files dalam sehari
Berpeluh2

Another masalah lagi kronik
Cari files yang bersepah2 tu!!
Files room dah too conjusted
Kiri kanan depan belakang berlonggokan files
2 3 jam masa dihabiskan situ
Dengan udara yang panas
Hanya kipas meniup udara depan belakang kiri kanan
Namun tetap situ juga udaranya

Some part of the room
Cukup2 untuk tapak kaki melangkah
Selain tu, longgokan files
Bertingkat2 atas lantai
Bertenggek2 atas cabinet
Dalam shelfs
Dalam cabinet yang some dah rosak
Kau kena tarik guna seluruh tenaga

Nak expect aku  jalan lenggang2 ladylike
Memang tak lah
Tah kenapa aku dan seorang kawan
Nasibnya begitu
Selalu kena buat keja berat
Especially bab2 angkut mengangkut files

Paginya duduk ngadap pc
Sembur minyak wangi, harum semerbak
Bila dah hari kena angkut, cari files
Not matter mahal mana perfume diguna
Minyak tiger balm tetap menjadi pujaan hati 😁😁😁

If ikutkan memang aku kerja office
Dimata orang kerja aku agak glamour
Duduk dalam aircond ngadap PC
Letak gambar family, anak, atas meja
Ngadap PC sambil minum tea
Ambik printing dari printer pun
Ketak ketuk bunyi heel kasut
Ehh itu hanya khayalan hokay

Hakikatnya atas meja semua files
Tepi2 meja, buat extension meja
Tuk letak file
Pastu on the floor tepi meja pun files
Typically malaysian company
Semua  nak on paper black and white 🤦‍♀️

Tapi mungkin Oct nanti
Ofis nak pindah ke building baru
Harapnya takda conjusted sangat cam skrg ni

And MOST of all
Kenapa kurang sesuai pakai 3 pieces dan necktie
AIRCOND KAT OPIS SEMUA CAM
HIDUP SEGAN MATI TAKMAU!!


*korang boleh teka aku keja dalam industry apa?*
            😁😁😁😁😁😁😁😁😁












zzzyy








14 comments:

  1. hehe kalau pakai high heel macam mana tu? mau rosak kasut tu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah sis, if ketika ddk je ngdp meja, br boleh berhigh heel, tp aku guna wedges je 😀 dh lama tak guna high heel

      Delete
  2. tak dapat nk tekalah kak :) industri apa eh?

    Aerill Hassan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaa.. nnt byk2 post ada lah jwpan nya Ril. Bagi chance yg lain teka 😊😊

      Delete
  3. berkicap la kak oiii kalau pakai suit bila aircond segan macam tu hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu le pasal. Yang pakai baju kurung nii pun lengan baju sering disising. 🤣🤣

      Delete
  4. tikam k separ jepun jak nya.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaaaa... ada masa nya klk ejulz 🤣🤣

      Delete
  5. Terima kasih sebab selalu singgah di blog ejulz yg x seberapa tok:)
    1. Senarai Pengomen Tegar JUN 2018

    ReplyDelete
  6. Bab aircond tu boleh sep lah.. Sama je tempat Sha.. Lately nie je baru nak sejuk.. Tapi tak boleh nak tekalah awak kerja apa.. Kikiki..

    ReplyDelete

tq, peace :)