Wednesday, July 11, 2018

Insolvency Act 1967


Untuk di declare bankrap
Hutang tak berbayar haruslah berjumlah 50 ribu ke atas
If kurang dari itu,
Bank hanya boleh failkan surat saman civil

Bila dah di declare bankrap
Semua asset/ harta akan dibeku
Dan under control of Director General of Insolvency (DGI)
DGI juga yang akan bertanggungjawab membahagikan
Dan membayar hutang si bankrap
Menurut kepentingan berdasarkan keadaan

Contohnya if company di declare bankrap
Setelah semua harta dijual dan mendapat duit
Pembayaran akan menurut kepentingan keadaan
1) Gaji pekerja
2) LHDN
3) Loan bank
Begitulah seterusnya...

Bankrap akan dihapuskan sekira semua hutang2
Dibayar dalam masa yang ditentukan
Ini dinamakan annulment
If dapat annulment nii dalam system
Kita seoalah tidak pernah bankrap sebelum ni

Bankrap boleh automatically discharged/ dilucutkan 
3 tahun jika takda tuntutan lagi dari financial institution(FI)
Atau selepas 5 tahun 
Tapi si bankrap tidak dapat memiliki harta,
Menerima duit ataupun berhutang lagi
Yang ini akan tetap ada status pernah bankrap dalam system

Bagi bankrap sebagai sosial guarantor
Selepas 3 tahun status bankrap akan dilucutkan
Sosial guarantor contohnya
Kita sebagai guarantor untuk adik tuk membeli kereta
Bukan yang ada kepentingan perniagaan

Bankrap akan auto discharged kalau
- kurang upaya under Disabilities Act 2008
- meninggal
- disahkan sakit serious oleh doktor kerajaan

Sekian
Semoga bermaafaat untuk semua








zzzyy

15 comments:

  1. harap2 dijauhkan dari benda camtok..

    ReplyDelete
  2. Jemput singgah entry terkini ejulz :
    http://ejulz.blogspot.com/2018/07/misha-omar-sampai-bila-ost-jangan-benci.html
    http://ejulz.blogspot.com/2018/07/aktiviti-badminton-7-julai-2018.html
    http://ejulz.blogspot.com/2018/07/mari-belajar-bahasa-sarawak-part-16.html

    Jemput join segmen ejulz jika belum join :)
    https://ejulz.blogspot.com/2018/07/segmen-tambah-duit-dengan-kerja-partime_1.html

    ReplyDelete
  3. nice sharing yek.... selama ni tak tau pun detail psl bangkrup nih

    ReplyDelete
  4. nice sharing kak.. baru tahu semua ni.. :)

    Aerill Hassan

    ReplyDelete
  5. Baru tau juga masa course aritu

    ReplyDelete
  6. singgah ctok pagi tok :)

    Jemput singgah entry terkini ejulz :
    http://ejulz.blogspot.com/2018/07/pengalaman-pertama.html
    http://ejulz.blogspot.com/2018/07/halamak-x-sempat-nak-wefie.html
    http://ejulz.blogspot.com/2018/07/entry-yang-menyumbang-pageviews-paling.html

    Jemput join segmen ejulz jika belum join :)
    https://ejulz.blogspot.com/2018/07/segmen-tambah-duit-dengan-kerja-partime_1.html

    ReplyDelete
  7. owh bukan senang senang je nak declare bankrup kan..payah juga rupanya..hutang pon byk bru leh declare

    ReplyDelete
  8. baru tahu info pasal bankrup ni..thanks for the sharing..

    ReplyDelete

tq, peace :)