Dabai! Dabai!
Dabai lemak! Dabai lemak!
Nah inilah dabai kekawan
Sejenis buah yang menjadi kesukaan ramai
Rasanya lemak2 manis sikit
Harga dalam rm15-rm45, di Miri
Bergantung kepada rasa dan kebesarannya
Yang aku makan ni
Ok Ok je
Tah berapa harga
SIL yang beli kat kawan dia
Camna makan?
Past cuci bersih2
Rendam dalam air panas
Bila dah lembut toskan
Suka makan campur kicap dan garam je
Ada yang hiris buang kulitnya semua
Ada yang buah macam line je kulitnya
Aku tak buat, leceh
Ngap terus 😁😁
Antara menu famous dabai ialah nasi goreng dabai
Dabai goreng tumis
Dan ada yang makan begitu saja
Dabai juga boleh di preserve
Dengan cara buangkan biji nya
Pastu campur garam sikit
Masuk aisbox
Selalu nak bila nak makan
Tumis dengan bilis
Memang mabeles lah
Biji dabai berbentuk segi 3, keras
Takkan boleh pecah dek gigi
Biasa guna parang if nak makan tunas di dalam nya
Belah dua, keluarkan guna safety pin
Boleh makan begitu saja
Ataupun ditumis campur ikan bilis
Tapi jenuhlah nak mengumpul banyak2
Biasa potong dua
Korek guna safety pin terus ngap ke mulut 😁😁
first time tengok, terngin nak rasa sebab unik betul cara makan buah tu
ReplyDeleteSekarang baru nak start musim di sarawak, a must try if mai sini 😊
DeleteBaru tahu pasal buah ni
ReplyDeleteilmu baru ni. tak pernah tahu ada buah ni. Tahu cabai je la. Tapi kat kedai cabai tu maksudnya cili.
ReplyDeletekmk sik pandei mkn buah dabei. hehe
ReplyDeletetq for sharing.
ReplyDeleteif org berckp pasal ni, aida da tau dah nak imagine.
diri sendiri lom pernah jumpa or makan :)