Hai korang
Ada yang suka makan itik, bebek ke?
Camna korang masak?
Aku suka makan itik
Dan aku pandai masak sejenis je
Masak rempah
Or masak paloo'
Or masak dengan rempah 5 rasa
- Serbuk 5 Rempah Cina atau dikenali sebagai Ngo Hiong adalah campuran lima jenis rempah ratus yang dikisar halus. Rempah ini adalah perasa asas dalam masakan masyarakat Cina dan dihasilkan dari bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis, jintan dan lada hitam Szechuan. Campuran kesemua rempah-rempah ini berdasarkan pada falsafah Tionghoa dalam menyeimbangkan yin dan yang dalam masakan. Kebiasaannya rempah ini digunakan sebagai bahan perapan atau dijadikan penambah rasa dalam masakan sayur goreng dan nasi.
- **sumber Mr Google**
Cara aku
Itik akan di letak atas api
Tuk hapuskan bulu halus dia
Dan tuk mngetatkan kulitnya
Potong sedang2 besarnya
Tak boleh besar sangat
Sebab daging itik ni keras
Ni dia rempah 5 rasa
Marinated daging itik
Biarkan setengah jam
Agar rempah dia meresap ke dalam daging
Bahan tuk menumis, di blender
Halia, lengkuas, serai
Bwg putih n merah
Tumis hingga naik harum
Semua yang dah di blender
Tu dia
Dah macam rendang lak rupanya
Aku suka masak sampai isinya kering
Makan dengan nasi panas
Sedap!
zzzyy
Pandainya awak masak itik...cheq biasa makan gulai itik saja, itu pun bukan yang masak sendiri...hihii :)
ReplyDeleteFollower #147
Hahaaa.. pandai masak resepi ni je 😁
Deleteklu itik kita suka buat rendang jer..:)
ReplyDeleteTak pernah try gik yg rendang, biasa camni. Someday cuba eh 😁
DeleteKmk makan juak bebek. Tapi suka bilanya di masak kicap kerin. Sedap eh... Engkah kerisik banyak. Pergh! Makan dgn nasik panas nang nyaman.
ReplyDeletesedap betul nampak itik tuh.... ngn rempahnya tu... alahai
ReplyDeleteBanyak resipi kat sini..
ReplyDeletebetengok ngga.. hehe
ReplyDelete