Sunday, September 9, 2018

Resepi kek pandan sponge




Kekadang angin rajin mai tetiba

Sedang dok belek2 tipon
Terus terasa nak buat sponge cake
Cari resepi kat FB
Jumpa resepi ni yang sangat simple
And semua bahan ada di rumah



Resepi sharing di FB















Tengok adunan cam sikit
So cadangnya nak guna acuan castle tu
Sekali dah taruh kat dalam nya
Banyak pula yang lebih
Menyesal tak guna loyang terus tadi
Ni dah acuan castle pun dh isi
Yang lebih tu
Buat cupcake je lah
*taknak guna loyang sebab malas
  nak sapu loyang dengan butter serta
  malas nak gunting kertas baking

















Nah tu dia hasil hirisan anak dara aku, si ava
Mummy this is my first time use the real knife
Itu kata dia
Aku dah start nak suruh dia tolong guna benda2 tajam
Risau dia tak reti nanti
Pandai juga budak tu
Tho tak sama size
Sebab dia potong ikut bentuk2 pintu dan jendela





Ini pula versi cupcake
Ada 16 biji semuanya

Keseluruhannya resepi nii ok lah
Just sebab butter digantikan dengan minyak 
So rasa dia kurang
Gula pun aku kurangkan
Elok je, sedap kurang manis

Dan disebabkan aku jarang guna acuan silicon
So a bit off sini
Agak kehitaman sikit
Tapi senang nak tanggalkan cake
Just terbalikan dalam pinggan
Dan ea tanggal sendiri

Oklah
Perut dah kenyang
Tab pun dah full charge
Meh kita movie marathon!
Jum!


zzzyy

11 comments:

  1. Macam nak cubaaa jugak buat,, ekin suka kek gebu2 mcm ni.. Dapnyaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat arr ekin, senang je tu 😊 tuk minum petang dap arr

      Delete
  2. Kalau ada lagi jangan lupa pos sikit yer

    ReplyDelete
  3. sedap2! ^^ makan sekali tak cukup. kena berkali-kali kek sponge ni. lelagi perisa pandan >.<

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan sis. Sedap dan tak sedar tau2 dah abis 😁

      Delete
  4. nyaman na rupa.. petang2 nyaman mkn tok ngan melo panas. hehe

    ReplyDelete

tq, peace :)