Friday, October 19, 2018

Jum Makan_Dabai



























Ni direndam dalam air panas
Lepas lembut
Aku suka makan campur garam dan kicap






















If stok dabai banyak
Lepas lembut
Isinya diambil dan preserved
Campur garam sikit
If suka gula sikit
Pastu simpan dalam aisbox
If nak makan boleh tumis
Boleh juga digoreng cam sambal
Buat nasi goreng dabai
Perggghh!! Terbaik!

10 comments:

  1. Nyaman aihhh pakey molah nasik goreng 😂

    ReplyDelete
  2. rasanya mcmne ye... tak penah akak merasa... di semenanjung mana lah mau jumpa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya lemak2 manis sikit je, kekdg ada iras rasa avacado

      Delete
  3. dabai ni rasa dia masam2 eh. Dulu masa kecil macam pernah makan buah macam ni tapi masam2 gaul garam sedap tapi sekarang dah susah nak jumpa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masam2 sikit je ada, manis sikit je pun ada. Tambah rasa lemak2, tu yg best kombinasinyq 😁

      Delete
  4. first time tahu buah dgn nama dabai. nmpk mcm sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap ni, dah di commercial kan jualannya. Makin elok quality makin mahal harga. This yr harga mostly $12-$30 sekilo

      Delete

tq, peace :)