Assalamualaikum kekawan
Ramadhan dah masuk hari ke 9
So camna persiapan raya korang?
Aku tahun ni akan celebrate double celebration
Gawai dayak
Dan
Hari raya puasa
So plan nak buat sehari open house sekali
Kan gawai fall on 1st june
Dan raya pulak maybe 5 or 6 june
Takda lah niat nak sambut besar2an
Simple je
Jemput kekawan, sanak saudara dtg rumah
Makan minum sikit2
So since kat rumah ni main chef ialah aku
Dibantu mak n apak
So some food yg boleh prepare awal
Aku try sediakan awal
Seharian mak n apak prepare bahan2 tuk buat acar timun
Video pembikinan tapi tak boleh upload sini
File terlalu besar
If yang ada friend FB aku
Boleh sekodeng kat FB camna mak buat acar ni
Diperhatikan aku
Seriously aku belum confident tuk buat sendiri
Ok Resepi Acar timun
Timun
Carrot
Halia
Cili besar
Bawang merah
Bawang putih
Serbuk kunyit n kari
Paste cili
Bijan
Bijan yang telah disangai
Carrot diparut halus dan dijemur
Bawang putih
Bawang merah
If beli bawang merah tu
Korang beli yg sebijik2 tua
Jgn yg besar
Cili besar dihiris halus, dijemur
Halia pun dihiris kecil, dijemur
Timun dihiris halus, dijemur
If korang tanya sukatan
Semua ni main agak2 je
Yang penting timun harus banyak dari yg lelai
Kang if sikit
Tak jadi acar timun lak 😉😉
Cara2 senang je
Masukan bawang, tumis cam biasa
Masukkan serbuk kunyit
Supaya colour cantik
Masukkan halia
Masukkam carrot
Masukkan timun
Masukkan gula
Cili tuk pelbagaikan warna
Last sekali masukkam biji bijam
Dalam kita campur semua bahan tu
Campur garam, gula dan cuka
Rasa acar ni haruslah
Masam manis pedas bercuka
Minyak pula dari masa ke semasa harua ditambah
Biarlah acar tu berminyak
Tapi jangan terlalu banyak
So tips aku
Bagi minyak sedikit demi sedikit
Ikut kesesuai keadaan masakan
Begitu juga gula dan cuka
Acar timun yang sudah siap tuk dimakan
😗😗😗😗😗😗
Biasa kat Sarawak
Kita makan acar dengan keropok ikan or udang
Simpan acar sikit kat keropok
Pastu ngap!
Huh! mabeles!
Sekarang ramai yang prefer beli acar ni
Sebab processnya rumit
Banyak kerja kena buat
Bahan2 perlu dihiris dan dijemur
Dijemur akan buat rasa acar tu rangup sikit
Tak lembut cam sayur
zzzyy
Nyaman tok. Tapi kamek polah yang jenis mentah diengkah rebusan air bawang, cili, cuka, gula dan garam jak...
ReplyDeleteNok mentah pun nyaman tpi nok kamek org slalu molah nok dimasak. Classic sikit 😉
Deletefirst time tengok acar macam nie..
ReplyDeleteNi acar masak sis. Boleh try, senang je buat ni cuma remeh sikit prepare bahan nya
Deletetu la.. complicated gak nengok awak buat.. hehehe
Deleteuish.. terangkat mun makan ngan keropok udanh tok. yum yum!
ReplyDeleteAah tu lah pasal. Nii balik keja terus nak beli keropok ikan, pas sungkey boleh trus layan 😘😘
Deletepertama kali tau pasal acar timun macam ni. di kedah, acar timun kami macam lain. hehehhee
ReplyDeletehahaaa... ni versi sarawak sis. laku keras if buat masa raya
Deleterumitnya nk bt dia... ingat mcm acar timun biasa tuh, ni nk kene jemur tuh... compom sedap nih.
ReplyDeletetu lah rumit arr, cuaca kena panas baru best buat. sgt sedap sebab saya pun jrg buat kecuali perayaan
Deletenang nyaman :)
ReplyDeleteauk julz, nyaman acar tok
Deletewahh banyak nya proses nak buat hehe..tapi nmpk menarik je
ReplyDeleteyea sis, byk process tapi pasti tak mengecewakan, sedap!
Deletewow sedapnya acar ni mama sendiri tak penah makan.. boleh try la nanti
ReplyDeletesedap ni mamapp makan dgn keropok ikan, fuh terangkat 😍
DeleteSedap ni acar timun. Resepi dari Sarawak ye. Saya pernah buat.Makan dengan keropok. Sedapnya!
ReplyDeleteaah resepi dari sarawak, makan dengan keropok ikan sgt sedap
DeleteFamily saya selalunya makan dengan nasi. Cara potongan pula sedikit berbeza. Timun & lobak tu dipotong dengan saiz lebih besar.
ReplyDelete