Tuesday, May 14, 2019

Acar timun



Assalamualaikum kekawan
Ramadhan dah masuk hari ke 9
So camna persiapan raya korang?

Aku tahun ni akan celebrate double celebration
Gawai dayak
Dan
Hari raya puasa

So plan nak buat sehari open house sekali

Kan gawai fall on 1st june
Dan raya pulak maybe 5 or 6 june

Takda lah niat nak sambut besar2an
Simple je
Jemput kekawan, sanak saudara dtg rumah
Makan minum sikit2

So since kat rumah ni main chef ialah aku
Dibantu mak n apak
So some food yg boleh prepare awal
Aku try sediakan awal


Seharian mak n apak prepare bahan2 tuk buat acar timun
Video pembikinan tapi tak boleh upload sini
File terlalu besar
If yang ada friend FB aku
Boleh sekodeng kat FB camna mak buat acar ni
Diperhatikan aku
Seriously aku belum  confident tuk buat sendiri

Ok Resepi Acar timun

Timun
Carrot
Halia
Cili besar
Bawang merah
Bawang putih
Serbuk kunyit n kari
Paste cili
Bijan

Bijan yang telah disangai


Carrot diparut halus dan dijemur



Bawang putih
Bawang merah
If beli bawang merah tu
Korang beli yg sebijik2 tua
Jgn yg besar



Cili besar dihiris halus, dijemur



Halia pun dihiris kecil, dijemur



Timun dihiris halus, dijemur
If korang tanya sukatan
Semua ni main agak2 je
Yang penting timun harus banyak dari yg lelai 
Kang if sikit
Tak jadi acar timun lak 😉😉


Cara2 senang je

Masukan bawang, tumis cam biasa


Masukkan serbuk kunyit
Supaya colour cantik



Masukkan halia


Masukkam carrot


Masukkan timun



Masukkan gula


Cili tuk pelbagaikan warna


Last sekali masukkam biji bijam



Dalam kita campur semua bahan tu
Campur garam, gula dan cuka
Rasa acar ni haruslah 
Masam manis pedas bercuka

Minyak pula dari masa ke semasa harua ditambah
Biarlah acar tu berminyak
Tapi jangan terlalu banyak
So tips aku
Bagi minyak sedikit demi sedikit
Ikut kesesuai keadaan masakan
Begitu juga gula dan cuka


Acar timun yang sudah siap tuk dimakan 
😗😗😗😗😗😗




Biasa kat Sarawak
Kita makan acar dengan keropok ikan or udang
Simpan acar sikit kat keropok
Pastu ngap!
Huh! mabeles!

Sekarang ramai yang prefer beli acar ni
Sebab processnya rumit
Banyak kerja kena buat

Bahan2 perlu dihiris dan dijemur
Dijemur akan buat rasa acar tu rangup sikit
Tak lembut cam sayur


zzzyy

20 comments:

  1. Nyaman tok. Tapi kamek polah yang jenis mentah diengkah rebusan air bawang, cili, cuka, gula dan garam jak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nok mentah pun nyaman tpi nok kamek org slalu molah nok dimasak. Classic sikit 😉

      Delete
  2. first time tengok acar macam nie..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni acar masak sis. Boleh try, senang je buat ni cuma remeh sikit prepare bahan nya

      Delete
    2. tu la.. complicated gak nengok awak buat.. hehehe

      Delete
  3. uish.. terangkat mun makan ngan keropok udanh tok. yum yum!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah tu lah pasal. Nii balik keja terus nak beli keropok ikan, pas sungkey boleh trus layan 😘😘

      Delete
  4. pertama kali tau pasal acar timun macam ni. di kedah, acar timun kami macam lain. hehehhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaaa... ni versi sarawak sis. laku keras if buat masa raya

      Delete
  5. rumitnya nk bt dia... ingat mcm acar timun biasa tuh, ni nk kene jemur tuh... compom sedap nih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah rumit arr, cuaca kena panas baru best buat. sgt sedap sebab saya pun jrg buat kecuali perayaan

      Delete
  6. wahh banyak nya proses nak buat hehe..tapi nmpk menarik je

    ReplyDelete
    Replies
    1. yea sis, byk process tapi pasti tak mengecewakan, sedap!

      Delete
  7. wow sedapnya acar ni mama sendiri tak penah makan.. boleh try la nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap ni mamapp makan dgn keropok ikan, fuh terangkat 😍

      Delete
  8. Sedap ni acar timun. Resepi dari Sarawak ye. Saya pernah buat.Makan dengan keropok. Sedapnya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah resepi dari sarawak, makan dengan keropok ikan sgt sedap

      Delete
  9. Family saya selalunya makan dengan nasi. Cara potongan pula sedikit berbeza. Timun & lobak tu dipotong dengan saiz lebih besar.

    ReplyDelete

tq, peace :)