Tuesday, October 1, 2019

Mari Menyambal



kadang2 memang takda idea nak masak apa
so ni kisah sabtu lalu
baru sempat upload

sebab takda idea makan apa
tapi perut lapar
so create resepi apa yang ada je


buat sambal belacan dengan tomato
cili kat luar rumah memang extra pedas
rasa kebas mulut makan
nasib stok belacan tahun ni masih banyak
mulanya nebos
ingatkan abis
sebab dalam bekas biasa ambik tu sikit je
then mak kata masih ada satu kontainer besar
kuss semangat





celur jantung pisang dan petai
potong timun




aku memang sentiasa fail mencelur jantung pisang ni
selalu dia bertukar jadi hitam
camna ek suruh dia nampak segar
ada pertua tak??





rebus telur masin
rebus telur biasa




kopek telur padi
yummy!!!






yang ni bukan dabai tho masih spesis yang sama
yang ni kita panggil kemayau
rasanya lemak2 juga
isi kuning [ni hitam sebab dah letak kicap]
aku tak suka makan
sebab struktur kulitnya yang kasar
susah nak telan





so memang kenyang lah brunch ari sabtu
theme resepi are
ulaman dan telur :)




zzzyy




4 comments:

  1. ohh my feberet tu...ulam jantung pisang...kadang jantung pisang tu buat masak lemak..ehh terliur plak

    ReplyDelete
  2. fuhhhh terliur tengok segala macam ulaman dan lauk nya tu, bila di lawankan dengan sambal belacan semua tu comfirm licin

    biasa kalau celur jantung tu, boh garam sikit atau rebus dengan asam keping, boleh juga bagi sedikit minyak masak masa celur tu

    ReplyDelete
  3. ammi lagi tak reti nak celur jantung tu sebab ammi tak suka rasanya hahah

    ReplyDelete

tq, peace :)