kisah semalam
gara2 tengok blog cik Dana
masak ayam percik kelantan
terus semangat nak buat juga
semua bahan ada kat rumah
kecuali cili boh
guna apa yang ada
nah sos cili ABC extra pedas
serious so far cili ni
yang masih ada rasa cili dalam nya
bukan setakat rasa manis dan pedas
blend cili ABC dan sos
bersama dengan garlic dan serai
jadi lah camni
setengah tuk perap ayam
setengah tuk dimasak buat kuah
nah perap jangan tak perap
bila dah siap baru sedar
kuah aku tak banjir
mungkin sebab guna ayam banyak
tu lah kuah banyak tuk perap
kurang tuk dimasak
suka guna santan kara ni
sebab rasa dia kaw
asam keping
asalnya dua keping je
tapi bila dah cuci
yang satu tu beranak pula
tu yang jadi 3
πππ
takda stok gula melaka kat rumah
tapi gula apong ada
yang ni baru mak beli di Saratok
masa dia ke sana last month
gula ni bau dia sangat wangi
terus terimijin rasa cendol
yang disimpan gula apong
πππ
tumis bahan yang di blender tadi
masuk asam keping
letak gula apong
sebab suka bau dia
aku terletak 3 sudu
dah pecah minyak sos tu
aku tuang santan
tunggu santan kering sikit
pastu aku angkat
sebelum masuk dalam magic pan
aku sapu sos yang dimasak tadi
sapu yang kaw2 punya tau
bagi minyak sikit pan tu
dan letak dalam
sambil belek bawah atas
aku turut sapu sos atas ayam
tu lah pasalnya sos aku tak cukup juga weh
alahaii makcik terover
πππ
selepas masak gini rupa nya
bukan angus
isi ayam masak dengan juicy
perfect!
rasanya??
of course sedap
resepi dari cik Dana mana tak sedap
tengok je dah dapat imijin kesedapannya
maceh Dana sebab share resepi
keep on sharing
ayam nya rasa lemak2 sedap
lembut, juicy
bila kau gigit dagingnya moist
nak repeat buat
dan dah set dalam mind
bila ada jamuan
open house raya ke
boleh masak ni
zzzyy
boleh jadi menu sihat tak ni huwaaaa dapnyaaaa!
ReplyDeleteboleh rasanya. santan diganti dgn susu segar, tumis guna olive oil, guna cili hidup dan guna dada ayam
Deleteaduh pagi2 lg nampak ayam percik!! sedapnya!
ReplyDeleteLifestyle Blog | The Grey Lines Between
hahaaa... boleh cuba sis, senang je resepi cik dana ni
DeleteSedapnya. Favourite Ruby jugak ni π€€π€€
ReplyDeletesedap sis. baru tau camni cara buatan nya. next weekend repeat masak
DeleteSedapp
ReplyDeleteπππ dap dap
Deleteadoiii esok ingt nk masak sotong. tengah fikir buat resepi cemni ngn sotong okay ke dok..
ReplyDeleteWah.. dah buat ikut resepi Dana.. dasyat.. meh anta sikit sini.. hehehe
ReplyDeleteperghhh menjadi owh!
ReplyDeletewah, resepi chef Dana ekk :)
ReplyDeletelama juga aida x buat ayam percik.
tak teringat!
tq for bagi idea ekk.