Monday, January 13, 2020

Ayam percik ala Cik Dana



kisah semalam
gara2 tengok blog cik Dana 
masak ayam percik kelantan
terus semangat nak buat juga

semua bahan ada kat rumah
kecuali cili boh
guna apa yang ada

nah sos cili ABC extra pedas
serious so far cili ni 
yang masih ada rasa cili dalam nya
bukan setakat rasa manis dan pedas




blend cili ABC dan sos
bersama dengan garlic dan serai




jadi lah camni
setengah tuk perap ayam
setengah tuk dimasak buat kuah





nah perap jangan tak perap
bila dah siap baru sedar
kuah aku tak banjir
mungkin sebab guna ayam banyak
tu lah kuah banyak tuk perap
kurang tuk dimasak





suka guna santan kara ni
sebab rasa dia kaw




asam keping
asalnya dua keping je
tapi bila dah cuci
yang satu tu beranak pula
tu yang jadi 3
😝😝😝




takda stok gula melaka kat rumah
tapi gula apong ada
yang ni baru mak beli di Saratok
masa dia ke sana last month
gula ni bau dia sangat wangi
terus terimijin rasa cendol
yang disimpan gula apong
😝😝😝




tumis bahan yang di blender tadi
masuk asam keping




letak gula apong
sebab suka bau dia 
aku terletak 3 sudu 



dah pecah minyak sos tu
aku tuang santan





tunggu santan kering sikit
pastu aku angkat




sebelum masuk dalam magic pan
aku sapu sos yang dimasak tadi
sapu yang kaw2 punya tau




bagi minyak sikit pan tu
dan letak dalam




sambil belek bawah atas
aku turut sapu sos atas ayam 
tu lah pasalnya sos aku tak cukup juga weh
alahaii makcik terover 
😜😜😜




selepas masak gini rupa nya
bukan angus

isi ayam masak dengan juicy
perfect!




rasanya??
of course sedap
resepi dari cik Dana mana tak sedap 
tengok je dah dapat imijin kesedapannya
maceh Dana sebab share resepi
keep on sharing

ayam nya rasa lemak2 sedap
lembut, juicy
bila kau gigit dagingnya moist
nak repeat buat
dan dah set dalam mind
bila ada jamuan
open house raya ke
boleh masak ni 








zzzyy

12 comments:

  1. boleh jadi menu sihat tak ni huwaaaa dapnyaaaa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh rasanya. santan diganti dgn susu segar, tumis guna olive oil, guna cili hidup dan guna dada ayam

      Delete
  2. aduh pagi2 lg nampak ayam percik!! sedapnya!

    Lifestyle Blog | The Grey Lines Between

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaaa... boleh cuba sis, senang je resepi cik dana ni

      Delete
  3. Sedapnya. Favourite Ruby jugak ni 🀀🀀

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap sis. baru tau camni cara buatan nya. next weekend repeat masak

      Delete
  4. adoiii esok ingt nk masak sotong. tengah fikir buat resepi cemni ngn sotong okay ke dok..

    ReplyDelete
  5. Wah.. dah buat ikut resepi Dana.. dasyat.. meh anta sikit sini.. hehehe

    ReplyDelete
  6. wah, resepi chef Dana ekk :)
    lama juga aida x buat ayam percik.
    tak teringat!
    tq for bagi idea ekk.

    ReplyDelete

tq, peace :)