assalamualaikum korang
hari ni nak cerita tentang timun
kebetulan sekarang kan musim bubuk
so memang tak sah lah if tak buat cencaluk
bila dah ada cencaluk
haruslah diulam dengan timun
or ulaman2 lain
lain entry aku cerita tentang cencaluk lak
hari tu pergi lah emart
dengan dak ava
so since berdua ni
dia memang banyak lak tanya
mami tu apa
mami ni apa
seriously dak ava
tak banyak sayur yang dia kenal
so kita buat lah sesi berkenalan
dengan sayur2an kat dia
kebetulan nak beli timun
so dia excited lah nak masuk dalam plastik
ehh.. cannot simply put oh
have to choose
ala mami all the same bah
why should choose
just put in the plastic lah
no no no
blur muka dak tu
ok aku terangkan kat dia lah
camna yang aku suka
aku suka timun jenis yang kulitnya
masih kehijau-hijauan
yang lebih kecik
antara yang berdua kat bawah ni
aku prefer yang belah kanan
walaupun dia kelihatan a bit defect
yang kat bawah ni lak
aku suka yang dua lebih kecil tu
kelihatan lebih hijau kan
sebenar bukan color tu yang aku obsess kan sangat
tapi bila timun masih hijau
biji di tengah2nya tak banyak
aku tak suka bahagian tengah timun
bila kulit timun lebih kepada hijau keputihan
biji dia banyak
bila dah banyak biji tengah tu
dia banyak air
aku tak suka
tahap crunchy dia tak sebest yang masih hijau tu
sebab tu lah aku agak cerewet pilih timun
tapi terpulang lah dengan selera memasing kan
some suka yang banyak biji
some suka yang cam aku
tepuk dada tanya selera
zzzyy
ooo colour pon mainkan peranan.. baru tau.. hihi..
ReplyDeletesy pon suke timun! kalo baby timun lg ranggup.. sedapnye..
aah warna main peranan 😁 yg baby timun tu susah nak dpt
Deleteaku suke pilih timun jenis yang comel-comel besar ibu jari je... itu cruchy gila wei... tak pun aku pilih timun jepun... kalau timun gini suruh lak laki aku pilih mmg dapat yang tua lah
ReplyDeletesini susah nak dpt timun kecik atau zucchini tu, ni je yg ada tapi tu lah if tua, tak best dimakan, biji tetengah dia tu byk n berair
Deleteyeahh...sama...tak mau timun yang bijinya besar besar,...
ReplyDeletekan sis, besar2 berair. if saya mkn mmg yg tua tu selalu buang je yg tgh2 tu
Deletex pandei pilih.. hehehe
ReplyDeletemun tuk berulam carik nok hijaoo2 kulitnya ejulz, sik byk bijik dlm nya
Deletekak pun suka timun yg masih muda, takda banyak biji. sebab anak2 nanti komplen terus depa tak makan. kak sorang ja yg makan. haha
ReplyDeletekan, yg hijau muda ni, mkn dgn biji pun ok sebab tak berair sgt.
Deleteooo ya tips nya owhh..mun kamek, carik yang lurus..hahahhahaha
ReplyDeleteauk, nok hijau nyaman di makan ulam. yg lurus pun if tua kulit dah agak keputihan sik best bagi kamek. byk bijik
DeleteSaya pun suka yang masih hijau muda.. lebih rangup dan tak banyak air.. Kalau yang dah banyak biji tu lebih sedap dibuat air timun.. panas-panas nie melegakan tekak..
ReplyDeletekan sha, cruncy yg hijau muda tu. ohh boleh buat air eh. tak pernah try lagi, selalu buang je 😄
Delete