kedatangan musim bubuk
memang sentiasa dinanti-nantikan
bubuk lah sejenis udang kecil(Shrimp)
yang digunakan tuk membuat belacan
biasanya musim bubuk
awal tahun bulan feb, mac gitu
just lately tak menentu juga
feb aritu ada lah musim dalam 2 minggu
pastu takda lagi
nasib baik sempat membeli dalam 20kg
first 10kg beli rm6 sekilo
dan dapat lah belacan dalam 2kg lebih je
then another round lak rm5/kg
beli 10kg juga
so ada lah dapat belacan dalam 2kg + juga
all and all tak banyak lah belacan tahun ni
nak beli lagi
bubuk dah takda
if beli banyak sekali
tak larat lah nak prepare
mak yang uruskan
jemur, tutuk hingga hancur
process adalah dalam 2 3 hari camtu
eh lenkali aku buat entry ttg buat belacan lak
kali ni nak cerita tentang pembuatan cencaluk
bubuk tu dibersihkan dan dibasuh
pastu dicampur gula dan garam
jangan terlalu manis
jangan terlalu masin
pastu perap dalam suhu bilik
2 3 hari kemudian jadi lah
pastu baru boleh masuk peti sejuk
makan campur dengan cili dan limau
sedap makan dengan ulaman
or makan begitu saja
ada juga yang suka cencaluk tumis
tapi tekak aku memang tak masuk lah
suka makan mentah
cili limau
then ratah dengan ulam2an
zzzyy
bubuk ni kalau kt semenanjug di panggil udang geragau...
ReplyDeletemesti cantik je belacan fresh yang mak ko buat kan... nak makan belacan tu pun semangat sebab tahu dibuat sendiri...
ooo geragau ek. baru tau
Deleteyes! sedap belacan baru, faberet dak ava tu. makan belacan! 😜
nyaman na..
ReplyDeletesik terasa 2 tapak nasik panas abis hentam ngan cencaluk tok 😜😜
Deleteteringin nak rasa
ReplyDeleteif dtg sarawak musim bubuk, harus try. mkin pedas makin sedap. makan dgn ulaman pun best
DeleteMudah je rupanya nak buat cencaluk.. Ini antara makanan kesukaan arwah abah.. potong cili padi fan bawang dah cukup..
ReplyDeletesenang je, just kena guna geragau fresh baru lagi ok. if dah lama tak best bau dia
Deletetk mkn cencaluk
ReplyDeleteaah ramai juga yang tak makan sis 😁😁
Deletetapi bagi yg makan cam saya ni, heaven 😍😍