Sunday, May 17, 2020

Daun Mulberry Goreng Tepung


assalamualaikum
kisah semalam
dalam boring2 duk rumah
kebetulan adik2 ada datang

makan mak hidangkan 'cucur daun mulberry'
kebetulan 2 batang pokok mulberry tengah lebat daun nya
so sambil kesempatan tuk mencantas dahan nya
daun2 diambil masak deep fried

pokok mulberry ni
semakin kau cantas pokoknya
buang daun, makin dia nak berbuah
seronok tengok rimbun je buahnya




tuk deep fry ni
mak campur tepung gandum + tepung beras
dicampur sebiji telur
pastu deep fry dalam minyak yg banyak







info credit ke Blog Hamparan Seni


1. Penawar dan mencegah penyakit kencing manis (diabetes)


2. Mengawal serta mengurangkan kolesterol dalam pembuluh darah

3. Mengawal serta mengurangkan tekanan darah tinggi

4. Membantu mengelakkan serangan sakit jantung

5. Membantu dalam kehilangan berat badan

6. Mengurangkan keadaan asma yang teruk

7. Melambatkan proses penuaan dan meremajakan kekuatan anda

8. Mengurangkan risiko kerapuhan tulang kerana kandungan kalsium yang tinggi

9. Meredakan batuk, perasaan cemas dan kegelisahan

10. Mengurangkan kesakitan ketika datang haid

11. Membantu perjalanan haid yang tidak teratur

12. Menambahkan tenaga

13. *Meningkatkan produksi susu badan*

14. Membantu mengurangkan migraine, sukar tidur malam (insomnia) dan hipertensi

15. Memiliki semua 18 asid amino dan vitamin B, B1, B2, C, asid folik, potassium yang amat diperlukan

16. Membantu, mencegah dan mengurangkan risiko penyakit kanser (antioksidan)
Kini terdapat daun mulberry yang telah diproses untuk dijadikan ubat.




camna rasanya?
tah lah susah nak explain
nak kata sedap, makan daun kayu kan
boleh consider sedap ke? 😅
tapi tuk masuk mulut
tambah lagi dengan coating yang crispy
krup2 je dalam mulut






next round
nak try buat teh mulberry lak
tunggu aku ada kerajinan




































zzzyy

11 comments:

  1. Pernah makan buahnya tapi daunnya saya tak pernah makan lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. first time juga try ni jannah, next nak try buat jadi teh lak

      Delete
  2. Wah! Biasanya makan daun bayam goreng tepung, kali ini daun mulberry pula. Tak ada daun mulberry, kalau ada memang nak cuba.

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang je mulberry ni hidup sis. dulu ingatkan susah juga. bila dah tumbuh, selalu dicantas, slalu lah dia berbuah

      Delete
  3. Laaa ingt buah je bole mkn, daun pon boleh ye, bole la suruh arents try, sebb dorang ada kencing manis

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah sis. tak rugi try sebab bahan semulajadi ni. dia takda kimia cam ubat2an

      Delete
  4. cantek hasil gorengan dia. tersalut elok je.. untung ada pokok ni, daun boleh makan, buah boleh makan

    ReplyDelete
    Replies
    1. mak yg goreng, fully coated daun dia. hari ni dah tongel pokok dia. sebab makin dicantas makin cepat dia berbuah

      Delete
  5. wah bole try...pokoknya belkang rumah je..hehee

    ReplyDelete
  6. dok amek buah dia jaaa tak pernah makan daun hehe..

    ReplyDelete
  7. wah, daunnya pun dibuat makan ye?
    aida selalu dpt buahnya tu, member tanam.
    kalau berlebih, dpt la aida merasa.

    ReplyDelete

tq, peace :)