assalamualaikum
kisah semalam
dalam boring2 duk rumah
kebetulan adik2 ada datang
makan mak hidangkan 'cucur daun mulberry'
kebetulan 2 batang pokok mulberry tengah lebat daun nya
so sambil kesempatan tuk mencantas dahan nya
daun2 diambil masak deep fried
pokok mulberry ni
semakin kau cantas pokoknya
buang daun, makin dia nak berbuah
seronok tengok rimbun je buahnya
tuk deep fry ni
mak campur tepung gandum + tepung beras
dicampur sebiji telur
pastu deep fry dalam minyak yg banyak
info credit ke Blog Hamparan Seni
1. Penawar dan mencegah penyakit kencing manis (diabetes)
2. Mengawal serta mengurangkan kolesterol dalam pembuluh darah
3. Mengawal serta mengurangkan tekanan darah tinggi
4. Membantu mengelakkan serangan sakit jantung
5. Membantu dalam kehilangan berat badan
6. Mengurangkan keadaan asma yang teruk
7. Melambatkan proses penuaan dan meremajakan kekuatan anda
8. Mengurangkan risiko kerapuhan tulang kerana kandungan kalsium yang tinggi
9. Meredakan batuk, perasaan cemas dan kegelisahan
10. Mengurangkan kesakitan ketika datang haid
11. Membantu perjalanan haid yang tidak teratur
12. Menambahkan tenaga
13. *Meningkatkan produksi susu badan*
14. Membantu mengurangkan migraine, sukar tidur malam (insomnia) dan hipertensi
15. Memiliki semua 18 asid amino dan vitamin B, B1, B2, C, asid folik, potassium yang amat diperlukan
16. Membantu, mencegah dan mengurangkan risiko penyakit kanser (antioksidan)
Kini terdapat daun mulberry yang telah diproses untuk dijadikan ubat.
camna rasanya?
tah lah susah nak explain
nak kata sedap, makan daun kayu kan
boleh consider sedap ke? 😅
tapi tuk masuk mulut
tambah lagi dengan coating yang crispy
krup2 je dalam mulut
next round
nak try buat teh mulberry lak
tunggu aku ada kerajinan
zzzyy
Pernah makan buahnya tapi daunnya saya tak pernah makan lagi.
ReplyDeletefirst time juga try ni jannah, next nak try buat jadi teh lak
DeleteWah! Biasanya makan daun bayam goreng tepung, kali ini daun mulberry pula. Tak ada daun mulberry, kalau ada memang nak cuba.
ReplyDeletesenang je mulberry ni hidup sis. dulu ingatkan susah juga. bila dah tumbuh, selalu dicantas, slalu lah dia berbuah
DeleteLaaa ingt buah je bole mkn, daun pon boleh ye, bole la suruh arents try, sebb dorang ada kencing manis
ReplyDeletetu lah sis. tak rugi try sebab bahan semulajadi ni. dia takda kimia cam ubat2an
Deletecantek hasil gorengan dia. tersalut elok je.. untung ada pokok ni, daun boleh makan, buah boleh makan
ReplyDeletemak yg goreng, fully coated daun dia. hari ni dah tongel pokok dia. sebab makin dicantas makin cepat dia berbuah
Deletewah bole try...pokoknya belkang rumah je..hehee
ReplyDeletedok amek buah dia jaaa tak pernah makan daun hehe..
ReplyDeletewah, daunnya pun dibuat makan ye?
ReplyDeleteaida selalu dpt buahnya tu, member tanam.
kalau berlebih, dpt la aida merasa.