Tuesday, May 5, 2020

Jenis-Jenis Sukatan


assalamualaikum

minggu ni kita buat entry pengetahuan am ye
sebab masa pkp ni
takda apa yang interesting
berlaku sekeliling
semua aktiviti terbatas
so 
since ramai yang stay at home
dan ramai yang rajin 
memasak dan membuat kuih
ni adalah standard sukatan
yang selalu orang tulis kat resepi2 tu

pic credit to FB #Nhjr




















12 comments:

  1. jem jugak bila diaorang pakai sukatan yg tak familiar

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan. saya biasa kena google dulu pastu terus tukar ke jenis sukatan yang familiar ke dlm resepi tu

      Delete
  2. Memang perlu kuasai jenis-jenis sukatan begini, tapi kagumlah dengan orang dulu2. Masak main campak2 jew terus jadi hahaaaahaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan. orang dulu consistent compare kita skrg ni. mungkin sebab byk dah campuran kot kat resepi tu seperti cheese, dulu resepinya simple je

      Delete
  3. aku biasa kalau cawan pakai la cawan yang ada sukatan tu, siap beli penimbang yang untuk timbang kt dapur tu, tapi cubanya tak jugak hahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheee.. aku selalu juga daulat dgn resepi ni, tapi alhamdulilah sekrg ni jrg lak tak menjadi if buat kek. mgkin sebab bahan kek tu dah byk campur kot, so senang kek nak menjadi.

      Delete
  4. Duhal lain2. Ingat sama k cawan ya. Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. yalah ejulz, dolok makey cangkir nok perais nescafe aja biasanya

      Delete
  5. bagus tok, kamek selalu juak rujuk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama sunah, kamek pun especially mun maca resepi legend org lama dolok, sukati cdak lain dari kinek tok

      Delete
  6. bagus juga ada rujukan mcm ni kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan sis. saja simpan kat blog ni, senang nak cari bila baking mood on

      Delete

tq, peace :)