pre gawai kampung style
kali ni buat kat rumah kampung
bbq dan masak pansuh
tukang BBQ harus lah
sebelah tangan keja
sebelah tangan pegang makanan
hehee
if aku yg bbq wings
harus masak sampai hitam2 sikit
baru super sedap diratah
sosej nya dah hilang dari radar
ikan tongkol bakar
ikan keli bakar juga
sotong pun di pais dalam daun pisang
dilapis aluminium foil
lemang yang super yummy
lebih2 campur dengan kelapa parut
trus rasa nak makan
issk
ayam pencen pansuh
pun super sedap
pansuh ialah cara masakan
memasukkan makanan dalam buluh
pastu bakar
cam bakar lemang
rasanya sedap
jauh lebih sedap dari sup
tu dia
beberapa hari ni
entry aku cerita tentang makan saja
scary nak tengok penimbang
masih lagi cuti raya
after gawai, 3hb jun
baru masuk office balik
best2
zzzyy
Mewah makanan tu..menyelerakan..Jom tukar link
ReplyDeletedah boring makan daging ayam cara masakan, kali ni bbq dan pansuh je.
Deleteblog cikgu dah saya masukkan dlm bloglist
Sedapnya nampak ciken wing tu.. yummy yummy semuanya..
ReplyDeletesaya yg panggang, so ciken wing tu harus sampai ada hitam2 sikit, baru extra sedap diratah 😋
DeleteAyam pencen pansuh tu berapa lama masaknya wei?aku pun takut sebelum puasa makan catu bila puasa catu dah raya seram tengok perut sendiri
ReplyDeleteayam pansuh tu masak lah dlm sejam gitu, lagi lama pun ok, biasa kat mulut buluh tu sumbat dgn daun ubi kayu, bau dia sedap.
Deletetu lah kan dana, makan je keja masa pkp, puasa dan raya, ni next is gawai. tak sanggup nak bertimbang 🤣
Selamat hari gawai in advance...sedap ayam pansuh, kena masak lama dalam buluh. Org melayu mcm sy suka jgk mkn ayam pansuh buluh
ReplyDeletetq cikgu. aah skrg makin ramai yg pandai makan makanan jenis pansuh tu. if ayam pencen, lembut isinya dan aroma dia menambahkan kesedapannya
DeleteSedap semua masakan tu.
ReplyDeletetukar selera dari kurma, rendang semua tu ke bbq dan pansuh style 😁
Deletesedapnyeeeeeee..
ReplyDeleteayam tu menggoda betol.. haha
heheee.. tgk lah siapa yg memangang nya. masak je terus ngap on the spot, lagi sedap sebab masih panas 😂😁
Deletesaya festime tengok lemang dengan kelapa.. macam makan pulut klapa la kot kan rasanya ? festime saya makan pansuh ayam di Kuching.. tapi x ingat dah rasa dia..
ReplyDeleteni rasanya lebih sedap dari pulut kelapa sebab aroma masak dalam buluh tu sedap. aah kat sarawak senang cari menu ayam pansuh. biasa guna ayam pencen, sedap 😀
DeleteWah! Bestnya pre Hari Gawai... di Sabah, sepi jew Pesta Kaamatannya. Maklumlah PKP.
ReplyDeletesini pun agak sunyi juga sebab semua masih pkp tapi ni saja buat among family je sebab adik dah nak balik ke offshore, raikan dulu sebelum dia pergi.
Deletemak aihh....sedap sedap masakannyaa...
ReplyDeletekat sini org selalu kata, kesian kat tekak sis 😁😁
Deletedari menu raya bertukar ke menu bbq n pansuh
Sedapnya lauk pauk bakar. 🤩
ReplyDeleteaah sis, dah boring telan menu raya, tukar selera lak dgn bakar2 dan pansuh
DeleteTerliur tengok makanan. Wah macam mana rasa lemang dengan kelapa parut.
ReplyDelete