assalamualaikum
hari ni kita cerita tentang telur padi
ataupun century egg
rasanya ramai juga yang tak pernah makan
or tengok telur hitam ni
kat Sarawak
ni antara kegemaran ramai
rasanya lemak2 sedap
kita selalu makan bersama nasi bubur
nasi panas
so berpandukan wikipedia
mari kita sama2 baca
camna telur hitam ni terjadi
info refer to Wikipedia
Telur padi
Telur padi yang dibelah buka
| |
Nama alternatif | telur padi, telur peram, telur seabad, telur sealaf, telur seratus tahun, telur seribu tahun, telur hitam, telur kulit, telur pindang Cina |
---|---|
Tempat asal | China |
Bahan utama | Telur yang diawet di dalam tanah liat, abu kayu, garam, kapur, sekam padi |
Variasi | telur itik, ayam atau puyuh |
di Wikibuku Buku Masakan: Telur padi Media berkenaan di Wikimedia Commons Media: Telur padi |
Nama Cina | |||
Bahasa Cina: | 皮蛋 | ||
Maksud harfiah: | "telur kulit" | ||
| |||
Nama Cina alternatif | |||
Bahasa Cina: | 松花蛋 | ||
Maksud harfiah: | telur corak pain | ||
| |||
Nama Jepun | |||
Kana: | ピータン | ||
| |||
Nama Thai | |||
Bahasa Thai: | ไข่เยี่ยวม้า [kʰàj jîa̯w máː] | ||
RTGS: | khai yiao ma | ||
Nama Vietnam | |||
Bahasa Vietnam: | trứng bách thảo |
Telur padi (Cina ringkas: 皮蛋; pinyin: pídàn) juga dikenali sebagai telur pindang Cina, telur seratus tahun, telur seribu tahun, telur seabad, telur sealaf, telur kulit dan telur hitam, ialah produk makanan Cina yang diawet dan menjadi makanan istimewa yang dibuat dengan memeram telur itik, ayam atau telur puyuh ke dalam campuran tanah liat, abu, garam, kapur, dan sekam padi selama beberapa minggu hingga beberapa bulan, bergantung kepada kaedah pemprosesan.[1]
Melalui proses itu, kuning telur menjadi hijau gelap kepada warna kelabu, dengan konsistensi berkrim dan rasa yang kuat kerana hidrogen sulfida dan ammonia yang hadir, manakala bahagian putihnya menjadi coklat gelap, jeli lutcahaya dengan rasa masin. Agen transformasi dalam telur padi adalah garam alkali, yang secara beransur-ansur meningkatkan pH telur sekitar 9-12, semasa proses pengawetan.[2] Proses kimia ini memecahkan beberapa protein kompleks dan lemak tanpa rasa, yang menghasilkan pelbagai sebatian rasa kecil yang lebih halus.
Sesetengah telur mempunyai corak berhampiran permukaan putih telur yang disamakan dengan cabang pokok cemara atau pain, yang menimbulkan salah satu nama Cinanya, telur corak pain.
biasa didatangkan dalam pack of 4
ataupun pack of 6
kulit luarannya disaluti serkam padi
kena lembutkan lapisan tu
ni keadaan kulit selepas dibersihkan
telur putihnya bertukar menjadi gelap jernih
dan ada part tertentu
terasa seolah-olah jelly
bahagian dalamnya camni ni
hitam dan ada line bulat kat kuning telurnya tu
bau cam biasa
bau hanyir telur
tu kat telur kuningnya
seolah2 cam lingkaran
yang kat batang pokok kayu
telur ni tak perlu masak
kupas je kulitnya
dan makan
beza telur padi
dengan telur masin
diperbuat daripada telur itik juga
bagi aku
aku sangat suka akan rasanya
lemak2 gitu
senang didapati di super2 market
kedai runcit
memang dijual merata2
zzzyy
ni kalau kat johor selalu jumpa telur jenis ni. =)
ReplyDeletesedap ni, lemak2 especially if makan dgn bubur. dimsum pun sedap
DeleteSetakat ni memang x pernah makan lagi telur padi. X perasan pula ada jual kat pasar raya.
ReplyDeletemostly if orang tua kat sini akan suka makan telur ni, generasi muda ramai yg tak suka
DeleteFirst time dengar& tengok haha
ReplyDeleteOk no x penah jumpa
ReplyDeletetesy
ReplyDelete