Monday, November 16, 2020

Udang Vs Ketam


lately dah 3 kali beli udang galah 
dari colleague
hasil dari dia memancing
so of course sangat fresh
dan manis isinya

first and 2nd 
minta dia bagi RM100
mula memang tak janji
sebab dia ada dapat so ada lah
if takda tu takda lah yea

alhamdulilah
dua2 kali tu dia dapat
dapat lah share portion rm100 dengan saya

kali ke 3 dia jual
rm80 sekilo
again, beli juga

nah cukup lah dulu tuk kali ni
puas makan
besar2 dan sgt fresh
lama dah mengidam
tapi was2 lah dengan yang jual
lagipun jarang jumpa yang fresh
yang risau tu juga
if org tangkap guna racun
bagi udang2 tu pening2 dulu
agar senang tangkap

yang ni colleague pancing
memang tau lah source 
dan camna dia tangkap
takyah risau


suka masak sup serai je
actually nak je masak merah
tapi tu lah mak dan bapa
tak suka camtu
selera dorang simple je
rebus serai halia je pun sedap




kebetulan ada ketam juga
so mengetam dan mengundang lah kekiter
ketam tu masak tumis telur 
asalnya nak tambah tomato sos
dah abis lak
malas nak beli daaaaa




eh tengok menu ni
tetiba tekak rasa kembang nak makan lagi
ehhh....



zzzyy



 

7 comments:

  1. sama kedak mamak kamek, suka masak sup serai jak udang galah kedak tok..

    ReplyDelete
  2. i am not good in eating ketam.. tak reti haha

    ReplyDelete
  3. haih..geramnya tengok udang galah tu yumss

    ReplyDelete
  4. Adoi.. Best bila dapat hasil laut fresh macam nie..

    ReplyDelete
  5. kena dengan harga.. frresh terus tu baru siap pancing.
    memang puas hati makan..

    ReplyDelete

tq, peace :)