Monday, May 17, 2021

Cookware Collection Dari Guardian

 kisah lama dah simpan dalam draft
lama dah nak buat post
tapi asyik kemalasan saja
so terbengkalai jadi nya

kisahnya berlaku ketika bulan puasa
bff kata masa aku cuti
dia pi guardian dan terbeli cookware
dan sebagai hakak bawang haruslah aku kepo kan
nak tengok juga camna rupa cookware tu
dalam hati takda niat nak beli pun
just nak tengok 
biasa lah aku dan bff
memang selalu lepak2 kat guardian

hokay plan asal taknak beli ok
masa bayar barang belian
kena promote dgn sale assistant dia
[serious aku langsung terlupa ttg cookware tu]
sebab aku beli lebih RM50
so boleh lah beli cookware tu dgn rega RM80
[masih aku ingatkan hanya kena pilih salah satu]
dia kata semua for rm80!
aderaline terus mencanak excited!
yes!!! yes!!
get me 1 set pleeeeease!!!
sambil jeling kat bff

ehh tadi kata nak tengok je
cakap banyak periuk kat rumah

arrrgghh!!!! sadap u!!!!
ngeh ngeh ngeh

jeling menjeling 
pastu gelak besar!!!
godaan godaan





ni dia 3 pieces tu
cantik k
meskipun takda lah kelihatan tegap sangat
but what to expect in RM80 kan
boleh guna masak hari2 ok lah tu
if rosak tak ralat sebab agak murah





nah ni specification dia
non stik 
kuali 32cm
frying pan 24cm
periuk kecik 16cm
berbaloi lah kan




if kuali dia tak 32cm aku kurang minat
bagi aku tu kebesaran kuali yang sangat sesuai
tuk guna hari2

cerita tentang kuali ni
7 years ago
[masa tu dak ava baru 4 tahun]
bawa dia pi KL
so as usual orang sarawak ni memang
minat sesangat lah dengan IKEA
lebih2 lagi first time aku pergi
selalu pergi KL tapi tak pernah pergi IKEA
so kali ni aku pergi lah bawa family

dak ava memang excited especially bab tilam2
dan katil2 comel semua
sempat juga dia nenen atas tilam
dengan selimut busuk dia
meskipun cantik2 belaka
hanya mampu tengok

tengok2 pun tengok
tetap ada juga yang aku angkut
aku beli pinggan, cup plastik yg colourful tu
bekas tempat simpan garam dan aji
lampu malam
mentol LED dia lebih mahal dari lampu tu sendiri
but really worth buying
sampai sekarang masih elok
tak pernah ditukar lagi mentol nya

dan yang paling legend!!!!
aku beli non stik kuali 32cm!!!!
masuk dalam recycle shopping  bag
sangkut kat bahu cam handbag
angkut ke sana ke sini

aku bawa pergi SOGO
aku bawa pi TAR
aku bawa pi CM
fuhh!!! lenguh2 bahu bawa benda tu semua
tambah lagi anak 
yang sesekali nak aku dukung
berpeluh peluh ketiak weh!!!

if sekarang ni tah aku nak ke lagi camtu
tambah sekarang dah banyak jual yang murah kat sini
dulu tu susah nak cari yang murah
semua more than RM100++
tu yang ter excited jumpa kat IKEA
terus beli



zzzyy

14 comments:

  1. Semoga bertambah semangat untuk memasak.. ๐Ÿ˜€๐Ÿ‘๐Ÿผ

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaa.. semangat nak memasak ni ikut mood. if dia mai, smooth je masak, if dia menghilang terus menerus menghilang.

      Delete
  2. i bought the same too ! so easy to use

    ReplyDelete
  3. not bad juga la cookware dgn harga tu

    ReplyDelete
  4. uish tatau Guardian ada cookware range juga ya..
    hehe saya suka gak ni tngk periuk2 hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia ni ikut musim. kekadang bag, kekadang termos, tuk bawa bekal dan yg ni cookware

      Delete
  5. so mak-mak sangat. aku pun lebih teruja tengok periuk, pinggan, pisau dan yang seangkatan dengannya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaaa... kekadang terfikir juga makcik, bila masa lak guna. if masak hari2 pun guna kuali yg sama

      Delete
  6. Mahu tak tergoda nak membeli, murah tu set cookware RM80. Memang membeli lah kan. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan sis. ada kat rmh if kebetulan ada extra duit tuk membeli, tetap juga beli

      Delete

tq, peace :)