Wednesday, June 9, 2021

Aircond

 

assalamualaikum

lately despite of hujan selalu lebat malam
tapi siang nya teramat lah panas
then since last week
aircond buat hal pula
sekejap je sejuk
pastu panas

off dan tunggu next half hour
then on lagi baru dia sejuk kembali
tu pun sekejap je dalam half hour juga
taknak sejuk
nak panggil technician 
tapi kan tengah cuti gawai
so biar dulu

struggle guna aircond rosak
guna kipas siling
guna kipas berdiri juga



image credit to google



dan kesudahannya
rabu tu tak tahan lagi
kul 3am pindah ke ruang tamu
tidur kat situ 
nasib baik aircond kat situ dah repair
2 malam tidur kat luar

then technician datang rumah
luruh jantung dengar
aircond tu bocor teruk
nak repair pun dia tak berani
kang nanti bocor lagi
memang dah tua sangat lah aircond tu
lebih tua dari dak ava
bayangkan dak ava dah masuk 11 tahun

so technician cadang dapatkan yang baru
dia boleh dapatkan RM2100 
termasuk pemasangan dan cabut aircond lama
 aduhhh kena fikir dulu
dah ler tengah guna duit tuk buat rumah ni
camna ni?

nak servay aircond pun susah masa pkp ni
mana ada buka
arrrgghhh!!
cek rega kat website
ada yang murah
ada yang more or less saja
so.............



nah!!!! Jenama gree 2hp
malas nak fikir banyak 
kat hujung jari je beli
technician tolong dapatkan dari kedai

actually technician aku ni baik sangat
aircond yang lama tu
selagi boleh repair dia tolong repair kan
cuma kali ni dia tak  berani dah
bocornya agak tak boleh bawa bincang

sekarang dah sejuk and comfortable
kita sekeluarga suka berkumpul kat bedroom
kadang2 dah rasa cam ruang tamu lak
if adik2 anak2 buah datang
bilik aku lah tempat dorang lepak
selain sejuk, selesa juga
baring2 sebab tilam banyak
si timi and si totom
suka jump2 atas katil
selalu kata kat dorang
if katil mami patah
abah korang kena beli baru tuk mami tau
heheheeee
buat nya budak tu makin nak jump2

well ternyata hidup kita sekarang
dah sangat bergantung dengan aircond
kang takda 
cam cacing kepanasan dibuatnya


zzzyy



11 comments:

  1. Kat rumah aku sekarang siang mendung je panas kejap... siang berbahang malam sejuk... tapi kalau musim panas memang berpeluh jugakla tp sebab duduk atas bukit dan tepi hutan cepat lewat malam sejuk gediiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah best sebab area masih ada kwsn hutan kan, at least terkawal sikit bahang panas tu, rumah aku dkt pantai, if hari panas, panas lah angin meniup dr pantai tu

      Delete
  2. Bagi kamek bagus jenama gree Tok. Dah nak dekat setahun kamek makey. So far so good.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yalah fize, dolok make midea, masa nya gik baru, tahan, lebih 10thn makey tapi tkg ekon kamek mdh midea kenek tok susah mau cakap, bait jgn beli. yalah nya introduce gree

      Delete
  3. bagus technician tu yea..selagi boleh repair dia repair

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la AD, if technician lain, mmg dah dia kata rosak tak boleh repair, lama dah kena beli baru.

      Delete
  4. Bil api naik le pakai Aircond.. Rumah saya bulanan 200 lebih.. sebelum ada Aircond 60-70 ringgit sahaja. Hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaaa... rmh saya sebab mmg hari2 ada org duk rumah dalam 300-400 sebln. mkin ada subsidi masa pkp/pkpb mkin naik lak, hairan betul

      Delete
  5. mmg lately cuaca panas walaupun hujan...ekon dlm bilik pn kejap sejuk keap panas..nasibaik la ada kipas berdiri + kipas ceiling hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan sis. bilik saya pun gitu juga, ada kipas siling, tak boleh nak percaya sgt ekon tu. masa ekon hp 1 je dulu, saya guna kipas dan ekon sekali

      Delete
  6. Kadang bila panas melampau memang nak kena ada aircond juga.. hehehe..

    ReplyDelete

tq, peace :)