Sunday, September 26, 2021

Masak Tak Jadi_Kuehtiaw Goreng


plan hari ni takda nak pi memana
tapi tadi kawan minta tolong hantar barang
so keluar lah sekejap
dak ava pun ikut
just for a car drive
dah lama budak tu tak keluar rumah
dok main games dan PDPR je

balik dari jalan terus rasa lapar
cos dak ava ikut
so memang tak boleh lah nak makan duk kedai
nak tapau pun takda idea
tah apa nak dimakan


otw balik singgah beli taugeh
dah terbayang kuehtiaw goreng
bahan2 lain semua dah ada

daun bawang & tomato





fish cake & fish fillet



taugeh




bahan2 bersama kuehtiaw




sos-sos pulak




cara aku masak simple je
main campak2 je

bila minyak dah panas
campak fishcake & fish fillet
gaul2 campur sos semua




confident level menurun
sebab baru perasaan kuehtiaw beku
tapi tetap masukkan jua dalam kuali
ingatkan tak lama lak dia mencair



i


hakikatnya lama ok!!!!!
naik hancur lak mana yang dah terpisah
tapi tetap harus diteruskan kan




nah dah tak cam kuehtiaw lak
boleh buat kemurungan tengok rupanya
test try rasa
eehhh no bad!!!!
try sesudu, sedap!!!
dua sudu!! tiga sudu!!
tetap sedap di tekak sendiri




meskipun agak seperti masak tak menjadi
rasa tetap tiptop!!
[eh mesti puji diri sendiri]
不不不不不不

no problem je ngap ngap sepinggan penuh

 niii sebab tak seperti yang dirancang

ada 2 perkara nak blame

1)  sebab luar hujan lebat
so tak boleh nak dgr bunyi masakan
tu lah yang masakan terpe'leot

2) salah peti ais, sejuk sangat
even simpan kat rak sejuk biasa
kuehtiaw tetap beku


hahhaaaahaaaa!!!

main cause is
aku yang tak sabar 
menunggu sampai ais kuehtiaw tu cair!!!!!!






4 comments:

  1. kueyteow sy xsimpan dlm peti ais..
    jd cam tu la.. haha

    tp tetap sedap kannnnn! hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasa ok je simpan situ, taktau lately even air pun boleh membatu kena dek peti ais tu. compartment biasa je pun bkn kat freezer. terlampau sejuk lak dah even set low temperature

      Delete
  2. peti ais ammi pun lately sejuk melampau. sayur kat tempat sayur nun dibawah pun kejung

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan ammi, dah set low juga temperature. air masih membeku. tu bkn kat tempat beku pun. terover lak dia after repair hari tu

      Delete

tq, peace :)