Tuesday, February 15, 2022

Musim Bubuk Datang Lagi

 

musim bubuk di Miri kembali lagi
tapi agak tak best
sebab at the same time
Miri musim hujan
takda panas sangat tuk jemur belacan

semalam balik dari ambik dak ava
terus jejalan
cadangnya nak beli mentol lampu kereta
tapi tak jadi
last2 just car drive
dari hujung miri
ke hujung miri


sampai lah ke area tepi pantai
orang selalu jual bubuk
tak expect pun ada
sebab malam sebelum hujan lebat

tengok2
dah banyak bubuk dijual di tepi pantai
mostly harga RM7 sekilo
ada sehari tu hari hujan
diorang jual rm10 for 3kg
tapi siapalah nak beli kan
takda panas mana dapat jemur belacan
kang busuk je bubuk tu




bubuk ni kecil dari semuan
udang yang sangat halus
dijemur pastu ditumbuk
ulang process 2 3 kali
maka jadilah belacan

kat rumah aku memang tiap season
mak pasti buat
sebab org kat rumah aku rajin berulam
so majority sambal akan dicampur belacan
tu lah yang sentiasa mesti ada belacan





lagipun orang miri yang makan belacan
dan ada masa
confirm aku beli bubuk tu buat belacan
sebahagian pula akan dijadikan cencaluk
huh! yummy!
campur cili, perah limau
makan dengan nasi panas
sgt sedap dan sgt merbahaya
sebab tak terasa 
dah makan 2 3 pinggan nasi


budak timi ni pun ikut jejalan semalam
lebih seminggu tak jumpa dia
rindu
nasib baik manage to cut his hair
budak autism ni kan
memang payah nak potong rambut
especially bahagian tepi telinga dia
sensitive dengan bunyi razor gunting tu
selalu tak sah if tak pegang dia kekuat




anak syurga mami dah semakin besar
dia faham apa kita cakap 
tapi dia sgt jarang bercakap
dan tak boleh kawal pergerakkan dia
sentiasa nak on the move
suka tanggalkan sticker
tanggalkan tag2/ pembungkus botol
kekadang tantrum
tapi dia tak kasar
if nenek dah besar suara
dia takut dan senyap
pastu sebab bersalah
cium2 nenek or sesapa yang marah dia
doakanlah  semoga family terus sihat kuat
tuk uruskan dia
amin


zzzyy

5 comments:

  1. Kalau kat sini kami panggil geragau...kat sana bubuk erk...menarik..bestnya belacan buat sendiri senang x payah beli

    ReplyDelete
  2. sini panggil udang geragau...
    ammi simpan kat bahagian frozen masuk dalam cekodok selalunya...takpun buat goreng sayur

    ReplyDelete
  3. Kalau kat sini bubuk tu adalah serangga halus yang makan kayu/merosakan kayu.
    Udang halus ni dipanggil udang geragau

    ReplyDelete
  4. Cencalok tu my feveret.. Tapi tak pernah buat sendiri..

    ReplyDelete

tq, peace :)