Saturday, July 30, 2022

Tourist Guide Part 2

assalamualaikum

sambungan my previous entry 


malamnya aku dan  makcik bidah
hantar mak ke mortuary parlor
ada saudara meninggal
pas tinggalkan mak kat situ
kita pii GOL
Grand Old Lady
tempat terletaknya pengorek minyak pertama di Miri

kita layan sunset dari atas bukit pula
masa matahari masih tinggi
dalam kul 4-5pm gitu

dari sini dapat tengok bandar miri
bukan semua
tapi sebahagian besar bahagian bandarnya
dapat dilihat dari sini
meh aku belanja a few photos







menjadi tempat tumpuan para pelancong ke miri
di persisiran bukit tu 
adalah tempat orang jungle trekking
aku pernah pergi sekali je
pastu taknak lagi
hanya mampu pergi 2 trail
[ada bebelas route]
pastu keluar
sempat tengok bintang2 
rasa nak terpengsan
bukitnya agak curam
hakak dah sunset dan kurang stamina doh
dah tak larat nak buat 
aktiviti2 laksa camni
hehehee






signboard perkataan Miri 
tarikan baru kat tempat ni
masa kita pergi masih belum siap sepenuhnya
masih ada org bekerja sekelilingnya





ini pula bangunan museum petronas
buka masa office hour saja
aku pernah pergi sekali je
mostly pamerannya
berkaitan process mengorek minyak
peralatan yang digunakan
gambar2 pelantar minyak di atas lautan
so if datang miri
jangan lupa pi sini k






dalam masa kat situ juga
terserempak dengan adik ipar
car drive dengan anak2 dia
sambil nak beli air kelapa muda
mak dia berkeinginan 
nak minum air kelapa muda
lepak sekejap minum air kelapa muda
banyak juga gerai2 yang berdekatan
menjual terutama air kelapa 
dan air minuman


selepas matahari terbenam
aku dan makcik bidah pii pasar malam
beli lah apa2 yang nak dimakan
dan everything naik harga
hati buyah kegemaran
dulu rm5/100g
sekarang dah rm8
bontot ayam panggang ada yang dah rm2
biasa rm1 for 3/4 ketul
sayap panggang rm2.50-rm3
seriously bahan makanan
makin makin mahal sekarang!

di doakan semoga
semua sentiasa dimurahkan rezeki
tabah, sabar
menghadapi kehidupan yang
semakin mencabar ini

2 comments:

  1. Rindu nak jalan-jalan ke Miri. Lama tak ke sana.
    Memang semua harga makanan melambung naik. Di Sabah pun rata-rata harga sayap ayam panggang RM2.50. Kalau saiz besar ok lah juga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. if mai miri roger2 saya amie. serba serbi mahal sekarang ni

      Delete

tq, peace :)