Good morning!! After having my bath i straight to the kitchen looking for something to eat. Not hungry actually but it was just a daily habit. Tak sah if tak jenguk dapur, samada lapar or not.
So, since yesterday already have a heavy lunch, heavy tea, i feels kinda of fed-up and need something simple and easy to filled up. Beaa tahan oooo... hari2 perut kena kerja kuat. At least once a while bagi simple je. Lagipun lelah ah, selalu masuk yang fancy2.
Fried sausage with tepung jagung (less than 5 mins to prepare)
Ikan Gelama mak ilai ilai!. Sup terjun! Campur cili, bawang putih, asam jawa and asam kundur! Semua masuk skali. Pas mendidih skjp dah ready to serve....
Mangga yang last week SIL beli. Ingatkan nak biar dia masak but after one week masih gak sama. So today kena sembelih ler mangga tu wat ulam.
Makan dengan belacan + ikan bilis. ARRGGGhhh!!! Masam aah (Ngerecam mua).
Hah, this food dah lama tak makan. Last time sangat2 suka but now dah tak minat lagi. Mungkin masa kecik2 tak banyak makanan so pa2 je di bedal, skrg dah byk makan, jadi dah tak suka. Tapi this food mmg ada peminat tersendiri lagipun this food agak susah nak dapat.
Tepung Sagu! Dari pokok sagu lah but the process is quite complicated. When i was young i ever follow the family to produce this sagu. Pokok sagu tu letak kat bakul besar di atas pelantar, then dipijak2 to get the starch yang mana akan jatuh ke dalam perahu yang disimpan bawah pelantar tu.
The starch yang bercampur dengan air tu akan menjadi cam kat picha kat atas tu what we call 'Mulung'. I can't really recall exactly how it made. But now i think maybe they have a modern machine to produce mulung. Famously done in Mukah.
Ni lah hasilnya selepas di campur dengan air panas. By this time we call this "Linot". Tasteless but famously eat with ikan kembung masin, sambal belacan air limau or with sugar. Rasanya kenyal2 skit. Boleh dimakan sebagai mengantikan nasi.
Tak dapat di makan dengan sudu or tangan tau. Easyly ambik menggunakan chopstick. Gulung2 kat chopstick tu hah macam makan spagetti. Ko orang jangan ingat local food tu takda style makan tau, silap2 jejangan dulu omputih tu yg tiru cara kita. Makan linot ni mmg dah lama caranya camni. Guna kayu tu menggulungnya then NGAP! Huh, masuk mulut.
Ianya juga sedap if dimasak atas permukaan nasi terutama if nasi yang di masak dengan dapur kayu. Caranya, selepas nasi mendidih dan dry up, kita tabur2 kan tepung tu atas permukaan nasi tu. Ianya akan mengeras dan menjadi kerak. Yang ni Sedap! Terutama makan time masih panas. SSLuuurrrppp!!!!!!!!!!!
zzzyy
No comments:
Post a Comment
tq, peace :)