Sunday, July 8, 2018

Food! Food! Food!




Assalamualaikum
Aku dan makanan
Berpisah jangan

Masa pergi KL aritu
Selain dari attend course
Jalan jalan cari makan diutamakan 😆😆😆

Malam aku datang
Layan makanan korea kat Tae Yang
Huh kenyang!

Sebelum lebih lanjut, amaran

Jangan tanya aku nama makanan
Sebab aku memang fail spell dan ingat
Nama makanan korea selain bibimbap

K, mari perkenalkan
Yang 3 nii FOC
Sos, kimchi dan yang satu tu tah apa
Taktau aku nak rasa

Yang ada telur goreng tu
Aku kata nasi goreng paprik korea
Dalam ada daging, sayur
Dan tepinya ada cheese
Sedap juga nasi ada cheese eh 

Bibimbap beef
Sedap, panas2 
Sebab periuk yang dia guna tu
Memang tahan panas
So bibimbap tu sentiasa panas lah

Sayap ayam sos soya dan sos pedas
Dia tulis 4 & 8 sayap
Ambik yang 8 sayap
Aku cakap kat kwn banyak tu
Rupa2nya 4 sayap aja pun
Kan sayap tu ada 2 bahagian
So satu sayap kan ada 2 bahagia
8 tu sebenarnya 4 sayap je

Nii part sayap ni 
Aku makin konpius
Camna orang seharusnya kira yea?

Bagi setiap sayap complete menjadi 1 
Should termasuk yg cam drumstik n no.7 tu
So senang cerita
Se ekor ayam mempunyai 2 sayap
Bukannya 4 sayap

Aku if beli sayap kat gerai dijaga orang indon
Memang harus instruct kata nak 4 pieces sayap
Or bagi aku sebenarnya 2 sayap aja pun
Dulu takda kes pun bila minta 1 sayap ayam
Automatic akan diberi sayap yg
Cam drumstik dan no. 7 tu
Sekarang dah lain 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

Ok berbalik kepada makanan
Dessert kita ialah Bingsu
Mangga dan ice cream 
Kongsi dua org
Jenuh juga nak abiskan weh















Pastu pagi nya brekfast kat Training Centre (TC)
Ada banyak menu
Cereal pelbagai
Bread dan kawan2nya
Meehun dan bahan2nya
Sebenar ada lagi
Yang lembut bulat2 tu (Ada dalam mangkuk aku)
Dimakan dgn paste nya

Aku hanya makan meehun sup
Ambik begedil, isi ayam byk2
Telur dadar
Sedap 😊
Pastu masa tea break paginya
Aku hanya minum je

Tengahari lunch pun meriah
Nasi campur
Ayam stim, kari daging
Sayur, fish & chicken rolls

Nasi lemak ada
Soup, salad  pelbagai sayur
Buah2an 







































Pas course hari pertama
Malamnya melepakkan diri ke IOI Putrajaya
Saja jejalan cari makan lagi
Selain membeli bagpack smiggle tuk Ava
Yang lelain tu tengok saja je
Sekarang nii dah kurang nak shopping
Dulu mesti nak beli kasut dan baju
Sekarang malas dah nak bawa balik
Nyusahkan saja
Kat Miri pun dah banyak
Lagipun dah jera org sarawak kata
Beli2 pastu masuk dalam cupboard
Bila dah lama buka
Tau2 kasut dah rosak dek habuk
Ada yang tak pernah pakai langsung pun

Ok berbalik kepada makan2
Hari ni menu Thai pula
Tho ada rasa nak makan korea lagi
Kawan yg bersama tak reti makan
So layan je lah dia

So pergi kedai Thai
Aku order beef mee soup
Mula datang cam kurang menyelerakan
Bau rempah 5 rasa semerbak
Tapi bila dah masuk mulut
Sedap lah pula
Suka texture mee yang lembut sesgt
Kat sini blm ada jumpa mee jenis tu

Nasi pulut dan mangga biasa je
Tapi sos dia adalah sedap
Pineapple rice kawan biasa je
Letak kat pinggan sebab nenas dah abis
Ada a few udang besar
Tapi tak fresh, kurang rasa
Yang abc thai dia biasa je
Katanya guna sea cucumber
Tapi guna jack fruit pula
All and all
Oklah, puas ati sebab mee soup sedap
Daging dia sedap, meatball biasa yg frozen tu je

Malam balik ke hotel dgn perut sangat2 kenyang
Asalnya nak singgah beli sandwich
Kat kedai sandwich layan sendiri yang famous tu
Apa nama eh
Tetiba aku tak ingat langsung
Tapi kedai tu dah nak tuup pula











Paginya bangun awal
Excited
Last day course
Malamnya balik Miri

Pas cek out trus pergi TC
Breakfast

Mulanya tgk2
Cuma terpikat dgn scrambble egg dan red beans
Then tengok
Semua dok ambik dua kali
Try yee mee soup lah
Dlm byk2 ingredient
Aku ambik fishball dan cabbage je
Which end up cabbage semua direjek
Tak lalu nak sedut bersama mee
Especially yang part tengah2 dia tu
Keras
Tak sesuai makan dengan mee
Aku prefer sawi

Tenganari pula
Friday memang best menu nya
Nasi putih/lemak dimakan dengan lauk pauk
Udang sambal
Rendang ayam
Sotong ring deep fried
Sambal nasi lemak
Kcg panjang, kacang n bilis

Pastu makan asam laksa yang sangat sedap
Kuah ikan yang amat padu dan pekat dgn isi ikan
myesal ambik nasi banyak
If sikit, boleh mkn laksa byk gik
Sebab laksa ni so far takda jumpa
Yang sedap camni lagi di miri
Ada yang buat
Tapi kuah takda yang sedap
Nanti nak google camna buat kuat yang kaw
Aku dah jauh cinta dengan mee asam pedas








Begitu lah antara makanan
Yang dimakan
Tu yang heavy2
Yang ringan2 tak ambik kira 
Kan aku dan makanan
Dipisah jangan 😉😉😉






zzzyy



15 comments:

  1. mak aiiii makin berbunyi perut ni bila baca. Btw, part sayap tu baru tahu 2=1, selama ni memang kira 1=1

    ReplyDelete
  2. W'salam zzzyy,
    Aigoo banyak sungguh makanan sedap. Majority my favorite too.
    So heaven..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu le pasal. Esok nak timbang, cfrm naik ber kg kg ni

      Delete
  3. Ahahahaha..complicated jugak pasal sayap tu. Tetiba terasa pening nak fikir >_<

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaaaa... kan.dulu cam senang sb pmahaman sama, skrg dh memeningkan 🤣

      Delete
  4. nang nyaman2 jak rupa. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nyaman ejulz, trasa kat air liur kenek tok 😁

      Delete
  5. adoiii.. semua nampak sgt sedap.. terliur sampai meleleh air liur dibuatnya..

    Aerill Hassan

    ReplyDelete
  6. Stress tengok entry nie.. kikiki.. Banyak betul gambar makanan..

    ReplyDelete
  7. perghhhhhhhh
    sakan betul makan nih
    hahahaha

    ReplyDelete

tq, peace :)