Monday, October 1, 2018

Bila Tiba Hujung Minggu


Assalamualikum
Bila tiba hujung minggu
Memang kerap lah projek makan2
Yalah cuti kan
So banyaklah masa tuk memasak
Sambil tu masa tuk berkumpul
Dengan keluarga
Dan bila dah berkumpul
Tak seronoklah if borak duduk saja
Perut perlu kenyang 🤣🤣


Ini kisah sabtu






Aku lunch dengan
Daun ubi kayu ditumbuk halus
Ikan talapia sup
Ubi kayu kukus


Kebetulan kat depan rumah
Mak ada tanam ubi kayu
So pagi tu dia dengan bapa
Ambil ubinya
Besar2 belaka
Tapi sayang
Isinya tak sedap
Kurang kandungan kanji








Sebab ingatkan ubinya sedap
Aku dengan gigihnya
Buat bingka kukus ubi
Dicampur dengan gula apong
Semerbak baunya
Tapi
Kan ubinya kurang kanji
So taknak hancur sangat pun
Sungguh mengecewakan


Petangnya lepak kat rumah adik
Hantar ava mandi dengan timi
So bawakan swimming pool besar plastik ava sekali
Bergembira sakan budak2 tu mandi

Aku pula bertungkus lumus kat dapur
Menghasilkan menu dinner
With special request dari SIL
Dia nak makan daging masak hitam

So balik je dari shopping bahan
Terus supkan sup tulang
Yang ni kena masak lama
Hingga isinya lembut

Old time favourite
Masak campur serai, halia  bwg putih
Campur dengan tomato, kentang
Dan hasilnya
Yummeh!!






Another dapur pula daging masak hitam
Sekarang ni senang
Ada rempah instant
Beli je serbuk masak hitam  di kedai
Gaulkan dengan daging

Tumis ginger n garlic
Tumis dengan bunga cengkik, kayu manis
Rempah tak boleh banyak
Kang tak lalu SIL makan
Orang pregnant, layankan je
Hasilnya tetap sedap
Hahahaaaa matik lah aku
Puji diri sendiri 😆😆😆






Sayur lak, kacang bendi 
Tumis dengan ikan bilis, garlic dan cili
Jadilah



Again
Sup halia salai ikan talapia
Kebetulan stok 10 bungkus baru sampai
Kawan hantar dari Sri Aman
Sedih juga
Sebab ni last batch dia hantar
Pasni dia pindah kerja di JPA Putrajaya
Takda stok fresh salai lagi



Nii dia
Product of Batang Ai, Sri Aman
Kan terkenal dengan hydro nya
Ikan talapia ni diorang bela dalam sangkar
Sesekali harvest nak beratus2 ikan
Yang kawan hantar ni fresh
Baru ambik dari sangkar terus salai
Then esoknya hantar ke sini
Tu yang sedap





zzzyy


16 comments:

  1. Mengoda lalu jak lauk pauk kitak eh. Tapi nang bena sik sah mun sik makan bila dah berkumpul rami².

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hujung minggu sis, byk masa masak. Esp mun dah brambeh rami2 nok sik sedap jadi sedap, tambah gik family mmg kaki mkn

      Delete
  2. sedapnya makanan semua... :)

    https://aerillhassan.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. Haha.. esp if dh bkumpul ramai2, yg tak adap jd sdap 😊

      Delete
  4. Replies
    1. Sedap esp sebab campur dgn gula apong cuma spoilt, kurang berkanji ubinya

      Delete
  5. Asalam..done follow ya, wow!!! semua sedap2 bab kuih hummm Etuza raja makan kuih ni hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam. Sedap kan kuih traditional camtu. Tq sb follow 😊

      Delete
  6. waduhhhhh bestnya menu...
    sup tulang tu mmg menggoda betul... semua lah nmapak sedap

    ubi tu dh tua sgt kot, itu yg mcm tak berapa banyak kanji... heheheh
    tp ttp nampak sedap bila dh siap ddk atas pinggan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lama tak msk sup tulang sb lately slalu jual betul2 tulang. Jp yg byk isi trus masak. Ubi tu mgkin sb tumbuh kat tanah bpasir, tu yg keras sikit

      Delete
  7. meriah na masakan kali tok. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahhaa ujg minggu byk masa Julz, tambah mmg suka makan 😋😋

      Delete

tq, peace :)