Tuesday, March 26, 2019

Marudi trip


Assalamualaikum

Since sekolah cuti
Nak juga bawa dak ava tuk jejalan
Walau tak jauh
At least bagi dia tengok tempat lain
Di luar kawasan Miri

So since dah lama nak pergi
Kali ni realisasi kan niat
Sabtu 23 mac 2019
Kita drive ke pekan Marudi
About 45 KM dari Miri

Dulu jika hendak ke pekan Marudi
Harus menggunakan express boat
Aku pernah pergi sekali je
Sejak 2 3 tahun lepas
Jalan miri-marudi telah di bina

Harap korang bertabah yea
Tengok pic yang tak seberapa
Especialy jalan raya n view
Hasil snap dak ava
Dia main redah je
Aku drive memang tak boleh nak snap






Jalan adalah berbukit bukau
Mostly if menuju ke marudi
Kita drive sebelah gaung
Some point memang ngeri lah
Bukitnya panjang
Semput juga kereta auto aku naik
Kena maim tukar gear tgh2 bukit


And jambatan pun single way
Ada 2 jambatan pendek
Kena give and take
And satu lagi jambatan
Ada traffic light





Pemandangan kiri kanan
Of course, ladang kelapa sawit
Hijau je
Saujana mata memandang







Bergambar kat point tertinggi pekan marudi
Boleh tengok sungai baram yang semakin kecil
Salah satu jalan pergangkutan penduduk
Yang tinggal di kawasan pendalaman




Marudi umpama bandar koboi
Orang miri, brunei suka ke sini
Sebab dalam masa tertentu
Seperti musim ikan
Musim buah2an
Banyak terdapat disini
Kerana antara tempat utama
Tuk penduduk pendalaman menjuak hasil tanian mereka
Harga pun berpatutan

Antara deretan kedai


Airport marudi
Twin otter je boleh fly ke sini



Sebelah padang dan airport is hospital


Pejabat petadbiran


Mahkamah 


Kawasan tebingan depan mahkamah


Tempat refill minyak
Ada a few tangki kat sini



Majlis daerah


Walaupun pekan kecil
Marudi ada semua infrastruktur surviving
Masyarakat pelbagai bangsa
Mostly kawasan pekan are chinese
Kampung melayu dan rumah panjang iban/orang ulu

Antara tarikan orang ke marudi
Ialah makanan nya
Yang terkenal mee marudi!
Aku tak sure camna rasa
Tapi ramai kata hanya di marudi rasa ni

And satu lagi roti marudi
Ada satu kedai yang buat on the spot
Diorang kata pun texture yg sangat sedap
Tapi non of it aku cuba

Sampai marudi dalam 9.45am
Banyak yang kedai tutup
Tah kenapa
Adakah tutup on sabtu
Or memang kedai takda penyewa
Tah

So ni juga antara yang famous
Bun berinti kacang or pandan
Aku sebab was2 memang tak makan lah
Rasanya buatan orang chinese



Yang ni aku makan
Kat kedai melayu
Sebenar memang masih sangat kenyang
Tapi gara2 nak try makan makanan marudi
Tetap aku order
Tapi sayang tak abis walaupun sedap
Tak larat sangat dah
Menyesal breakfast makan double roti telur 😁😁


Aku n dak ava beli ice cream homemade 
Perisa jagung dan vanila
Oh nooo tak sedap langsung
Yang jagung cam rasa susu tepung
Vanila lak sgt tawar
Paksa diri makan, tetap tak dapat
Terbang begitu saja rm4

If kat miri ni
Ada satu kedai cendol
Owner dari marudi
Dia buat ice cream
Sangat sedap esp rasa honey dew
Ingatkan camtu
Apa tak excited beli
Sekali rasa neeyyyy
Mual makan


Oh yea 
Sebelum sampai ke marudi
Kita kena guna feri
Dulu bayaran is rm30
Sekarang rm1 je
Satu2 masa feri muat 8 kereta je
Masa datang kebetulan feri sebelah nun
Terus masuk, hanya ada 4 kereta je

Masa balik agak banyak kereta
Kita 2nd batch
Tu pun almost batch ke 3
Nasib baik grup big bike hanya 3 yang pulang
Lelain masih di belakamg
If mereka reramai
Memang kena tunggu lagi 

Feri pulang ke miri





Feri ke marudi




Perjalanan dari miri ke marudi dalam sejam 45min
Sebab
1st time drive ke sana
Jalan bengkang bengkok byk blind spot
Jalan pun cukup2 tuk 2 kereta
Mata pandang kiri kanan tengok view menghijau
Hati masih berbunga2 seronok
Hari pun masih sejuk sebab pagi

Tapi masa balik ke miri
Aku drive exactly sejam je
Jalan agak senang sebab mostly turun bukit
And jalan balik lebih selamat
Sebelah batu bukan gaung
Lagipun hari terik panas
Aku dari marudi 12pm
Dah letih so nak balik rumah cepat2
But most of all
Ada 3 buah big bike ikut belakang
Nak show mancho sikit lah skill driving
Hampeh!!
😄😅😃🤣



zzzyy

11 comments:

  1. best jgk tuh, tp seram lak kalau tgk jln2 nya tuh... sgt mencabar minda btl, lagi2 klu ada gaung apa semua...

    tak pernah naik fery, hahahha jakun lak rasa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab kali pertama masih excited despite of jalan yang quite scary. Saya pun jrg2 naik feri, seram pun ada, terimagine feri karam 😮😮

      Delete
  2. kamek belum pernah gik pergi marudi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalik ke duak kamek pergi, 1st dolok msh guna express boat, fuh takut yeoo

      Delete
  3. Belum ada jambatan ke marudi?

    ReplyDelete
  4. Wah! 1st time drive kira berani jugaklah drivenya tu nak-nak drive jalan sebelah gaung. Yang penting happy kann..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah, kira berani lah drive jalan yg mencabar ni.happy sebab salah satu cita2 dah tercapai tuk thn ni 😁😁

      Delete
  5. Tambang dia jauh betul berubah turun ya..dari rm30 sampai rm1 je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salah satu perjuangan ketua menteri swk, Tok Nan dulu bahawasanya semua tol feri dihapuskan. Alhamdulliah

      Delete
  6. Seronok Ava jenjalan ya. Hehe. Lama dh tak naik feri.

    ReplyDelete

tq, peace :)