Monday, March 4, 2019

Sepit Biru & Buah Engkabang


Semalam adik balik dari Sibu
Singgah kat Selangau
Jumpa orang jual udang galah
Rm65 sekilo
Jauh murah dari harga di Miri
Rm70 ke rm90 sekilo

9 ekor semuanya
Puas lah aku, mak n apak
Makan 2 ekor each
Sedap sebab masih fresh






Aku masak simple
Sup terjun je
Campur garlic, halia, serai, lada hitam
Sekejap je dah mendidih
Terus angkat makan!
Mabeles! Mabeles!



Dan lama tak makan benda ni
Kami panggil bah engkabang
Dihasilkan dari buah engkabang
Camne process nya
Aku tak pasti
Yang aku tau dah mcam ni

Memang disimpan dalam buluh
Agar senang nak guna

Just calit2 atas nasi panas
Rasanya lemak2
Kecik2 dulu
Letak benda ni atas nasi
Pastu makan dengan garam kasar
Pun sedap 😅😅😅


Ni buah engkabang
Selepas certain process
Baru dia jadi cam yang dlm buluh tu

Pic credit to google




zzzyy

11 comments:

  1. Sedapnya udang galah...lamanya tak makan...yang dalam buluh tu SA x prnah tau...maybe sedap kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap sis. Yang dalam buluh tu adalah minyak tepu dari sejenis buah, kita panggil engkabang. Calit2 kat nasi panas, sedap!

      Delete
  2. First time tgok engkabang tu. Huhu. Besarnya udang galah. Mmg nampak fresh 😍

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sini pun susah cari, kecuali musim. Lgipun generasi baru dh tatau camna buah engkabang dlm buluh tu. Yg udang tu mmg fresh, puas hati makan 😊

      Delete
  3. febret tok.. rebus jak pun dah nyaman :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rebus terjun je Julz, campur garlic, lia n serey, dh mdidih msk udang,,mdidih gik skjp terus angkat. Nyaman!

      Delete
  4. boleh tahan mahal jgk yek harga udang galah kt sana, sini ikut musim kadang blh dpt rm40 sekilo.... tp biasa rm60 sekilo lah...
    msk sup simple2 je t lg sedap, fresh terasa kesedapannya

    buah engkabang tu mmg ni lah 1st time nampak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mahal sini sis terutama kt miri, paling murah 70-90/kg
      Mmg msk sup simple, sedap, if msk fancy sgt, hilang rasa orinya 😊😊
      Engkabang tu pun dh mkin jarang skrg, org muda dh tak pandai buat camtu

      Delete
  5. sik pernah juak kamek nampak buah engkabang ya ehh..

    udang galah rebus jak nang nyamannn..febret kamek sefamily

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ctok pun jrg ada engkabang sis. Nyaman dicalit kat nasi panas, lemak2
      Auk udang ea, mmg direbus terjun aja. Nyaman!😊😊

      Delete
  6. permisi min numpang share ya :)
    Hayyy guys...
    sedang bosan di rumah tanpa ada yang bisa di kerjakan
    dari pada bosan hanya duduk sambil nonton tv sebaiknya segera bergabung dengan kami
    di DEWAPK agen terpercaya di add ya pin bb kami D87604A1 di tunggu lo ^_^

    ReplyDelete

tq, peace :)