assalamualaikum
akhirnya tertulis juga entry kimchi ni
lama dah dalam draft
tapi hanya gambar
karangannya asyik delay
memang tak menghairankanlah ye
kat YT banyak juga tentang pembuatan kimchi
ni aku tengok pun dari YT
disamping tunjuk ajar dari kawan
yang biasa buat kimchi
bahan-bahan:-
(untuk 3 kg long cabbage)
cabbage panjang
white raddish
carrot - tuk warna
green apple
cili
tepung beras secawan
untuk diblend:-
bawang putih secawan
garam secawan
halia dalam 5 cm
long cabbage dipotong
lebih kurang 3 sm
tapi aku terpotong terlalu pendek
cam tak best bila dah masak
kurang umpp
tak boleh nak sepit sangat dgn chopstik
cam dalam cerita korea tu
rendam dalam air garam selama 2 jam
garam guna segelas
air dia kira cukup2 tuk merendam
tiap setengah jam pusing2 cabbage tu
tuk pastikan semua bahagian kena air garam
selepas 2 jam direndam
cuci dengan air ya cabbage tadi
sebanyak 3 kali
untuk bahan cili lak
kena guna cili flake
dia bukan serbuk cili ya
ni kasar sikit
kat pasaraya selalu ada
tapi sini agak susah cari
aku beli kat mini market
kedai sushi
rm38 tuk 1kg
carrot dihiris halus camni
white raddish pun dihiris halus
batang onion ni aku potong camni
suka bau dia
sangat sesuai tuk combination kimchi
epal hijau ni 3 biji
sebiji setengah di blend bersama bawang
dan halia
sebiji setengah lak di hiris nipis
tepung beras dimasak menjadi bubur
lepas sejuk campur dengan bahan diblender
masukkan white raddish
masuk semua sayur2
cili flake ni korang bubuh
ikut kepedasan yang korang mau ya
tuk aku 3 kg long cabbage ni
aku guna setengah kilo
tak pedas sangat
long cabbage tadi selepas 2 jam
dicuci sekurang2nya 3 kali
tuk menghilangkan rasa masin
pastu masuk bersama sayuran lain
gaul dan gaul
siap!
boleh makan terus
ataupun tunggu lah sari dua
simpan dalam kontainer kedap udara yea
dan tuk option kedua
aku buat kimchi timun
yang ni aku saja buat
takda sukatan
timun zucchini 6 biji
carrot 2 batang
cili tuk perhiasan
timun potong camni
carrot pun potong bulat2
aku lupa nak campur white raddish
ambik kuah kimchi sikit
campur cili flake
yang ni aku tak buat pekat sangat
sebab nak rasa dia mild je
taraaaa siap!
kimchi timun
aku rasa ni lebih sedap dari kimchi
sebab timun dan carrot crunchy
zzzyy
Saya ingin belajar cara masak makanan seperti kimchi sebab saya ingin menjimatkan wang untuk cat dapur rumah saya. Kimchi ialah favorite food saya!!!
ReplyDeletebila tengok kat YT macam susah, tapi bila dah sendiri buat, senang je. some bahan boleh ikut selera memasing
Deletehuih terliur aku tengok kimci ko tuh wei... kalau dekat aku dah datang mintak beli semangkuk
ReplyDeletehahaaa.. nak plan buat lagi ni tapi tu lah belum ada masa shopping bahan2. ala kalau smangkuk tu np tapi apa kah daya jauh weh 😝
DeleteWow,, tertelan air liur pulak. ^_^
ReplyDeletehaha.. senang je buat ni sis
Deletemcm ni ye cara buat kimchi..sllu tgk jual kt market je x pnh tgk cara org bt..nice sharing :)
ReplyDeleteaah ni antara cara, main ingredients dia bubur tepung beras dan cili flakes
Deleteaieee kimchi timun ya kedak nyaman jakkk
ReplyDeleteauk ya kamek lebih suka sebab timun rasa cruncy tapi susah juak mau bercari zucchini ctok
Deletewahhh. nyaman na rupa :)
ReplyDeletenyaman ejulz, sikit gik tinggal, semua suka ke appetizer
DeleteWaalaikumussalam. Memang teringin nak makan tapi bahan2 tu susah nak cari di kampung ni. Haha. Alkisahnya tak rajin nak ke bandar besar 😝😂
ReplyDeleteaah tu lah, bahan dia terutama cili flakes tu even sini pun susah nak cari. syur2 tu ok
DeletePandainya zzyy buat kimchi.. Ummi susah sikit nak makan makanan korea /jepun ..hehe.tp suke kalau tgk org makan makanan cmni..rs mcm woww
ReplyDeletefollow cini.. ;)
Deletebelajar dari YT dan dari ajaran sorang kwn sis, 1st try ni, oklah menjadi. nanti dah faham combination rasa dia, baru boleh buat gitu je.
Deletetq sebab follow
Makanan seimbang ..tahniah cantik infor
ReplyDeleteaahh. salah satu cara tuk bagi diri sendiri yg krg mkn sayur ni tuk makan sayur walau pun dah preserve
Delete