Tuesday, January 14, 2020

Mari Kita Buat Kek Batik




assalamualaikum korang

dah selasa ni
takda kot monday2 blues lagi

by the time entry ni posted kat blog
aku dah kat town pun
hantar dak ava sekolah
kul 5.45am dari rumah
dia stat sekolah kul 6.20am

tahun ni 
timetable pagi aku totally berubah
dulu boleh bangun 7am
sekarang 5am 
what to do lah
automatic slowly badan pun ter ejas
jadi rasa fresh lak bangun awal

cuma masalah tidur lewat tu
belum lagi dapat diatasi
aku kan jenis yang 
akan tidur after 12am
kadang2 lambat dari tu

if aku tidur awal 
nanti 3 4am dah terbangun
badan aku dah terbiasa 
paling banyak tido pun 6 jam

ok 
berbalik ke cerita buat kek batik
resepi pun cedok dari FB
if korang nak resepi kek sarawak
yang sedap2
boleh join group
Resepi Mama Kent

tak buat pun takpa
boleh cuci mata tengok kek cantik2
😀😀😀😀


kek batik ni senang je buat
takyah bakar2 kukus2 semua
mungkin sebab terlalu senang
aku tak minat nak buat kot
kurang mencabar
acececeeee 🤣🤣🤣

 ni 1st time aku buat
camni rupanya kek batik tu
kek yang ada biskut marie tu 





bahan-bahan

setengah tin susu manis (kecik)
2 biji telur
125grm butter (pure butter lagi sedap)
👆👆👆👆
tu consider basic ingredients


tapi harus ada (Optional)

biskut marie (biasa orang guna ni)


nak ganti dengan kekacang pun ok
nak ganti dengan dry fruit pun ok

versi aku,
aku ambik semua cokelet lebihan dak ava
potong dan buang hujung dia (yg dia gigit
aku hancur kan jadi kepingan kecik


aku guna nestum (sebab masih banyak dh berbuka)


serbuk koko aku tak pakai sebab dah guna cokelet
(tak boleh delete dlm gambar, sebab tu sebelum kejadian)







cairkan marjerin dalam kuali
api kecik je 



pas marjerin cair
masukkan telur
harus sentiasa dikacau k
jangan sampai telur dia berketul masak



nah yang putih2 tu
telur dah stat nak membeku




cepat2 masukkan nestum
dalam segelas yea




pas nestum sebati dengan adunan
masukkan cokelet
disebabkan banyak bahan manis digunakan
disarankan tuk kurangkan susu pekat
aku ni tak sempat dikurangkan 


nah cokelet dah mengalahkan warna nestum
jadi warna paste pun dah bertukar


masukkan biskut marie
rasa biskut ni yang buat kek ni sedap
walau campur bahan lain
aku tetap stay to basic
harus ada biskut marie




sebatikan adunan




dah masak!
masukkan dalam acuan baking
masuk dalam freezer 3 jam
pastu baru potong bila dah keras


nak cantik kejadiannya
rasa pun sedap
cuma yang aku ni
aku rasa agak manis
sebab ada susu
ada juga cokelet




camni dalamnya bila dah potong
resepi yang aku share ni
mungkin tak sama dengan orang lain
tapi insyaallah
rasanya tetap sedap





zzzyy


19 comments:

  1. nampaknya berwajah baru dah blog ini... aku suka bunga oren atas tu... cantik

    ooo ko tak pakai milo ek tapi tukar dengan coklat, mesti lagi sedap rasanya tu... dah lama tak buat teringin lak nengok ko buat nih wei...
    awal betul yek masuk sekolah kt sana, kalau lah kt semenanjung mula sekolah kul7 mau kelam kabut mcmne lah, kalau mula kul 6.20 tak dapat la bayangkan... sekarang masuk kul7.30 pun aku kul6.20 masuk subuh terus kene gerak kalau lambat jemmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg lama dah berniat nak tukar color blog esp bila dah 2020 ni and byk2 pilihan bunga oren tu yg menarik perhatian, mmg cantik kan, aku guna Canva.

      aah yg kek batik cokelet ni lagi sedap dari milo tapi tu lah manis sikit, harus krgkan gula lenkali if buat lagi

      sini kan cam sejam awal dari kat west msia, walau waktunya sama. if cuaca elok 6.30 dah terang berderang. mmg kena kental lah hati bangun awal2 ni 🤣🤣

      Delete
  2. walaupon kek batik ni kek plng senang nk buat tp pernah je sy buat xjd.. haha.. sedih betul

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpa sis, cuba lagi if free dan aura membaking tu mai
      saya pun 1st time buat ni 😀

      Delete
  3. Mudah DN sedap.. lma MMA X buat

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum... selamat tahun baru 2020... maaf laa baru sempat nak datang jenguk ke blog ni... insya allah sy akan kembali fokus sm mcm sebelum ni.... harap2 tak serik utk terjah blog sy nanti ya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. slmt thn baru 2020 juga. takda lah seriknya sis, sama lah kita ni ada pasang surutnya berbelog

      Delete
  5. Ya Allah nyaman eh. Kamek alu x tepolah² gik kek batik tuk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kamek pun 1st time tok fiza, nyaman arr, mbak ke opis, nyuruh molah gik cdak kolik, sgup meri duit meli bahan. eh sik ku mau ek, hang membaking blm datai 🤣🤣

      Delete
  6. lamanya tak makan kek batik! nak buat jugak la hehe

    Lifestyle Blog | The Grey Lines Between

    ReplyDelete
  7. cantik kejadian nya kek batik itu ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulilah sis, kali pertama yang memberangsangkan 😀😀

      Delete
  8. kalolah kita ni jiran da lama CT p ketuk rumah nak mintak sket hahakk..

    ReplyDelete
  9. Mudahnya versi awak nie.. Sha selalu guna serbuk koko..

    ReplyDelete
  10. kedak nyaman jak, sebab kaya dengan coklattttttt

    ReplyDelete
  11. ni kek senang.
    anak2 aida suka :)
    aida guna serbuk kok & milo.
    now aida nak belajar camne atas dia ala2 kek coklat flawless tu.

    ReplyDelete

tq, peace :)