Sunday, February 23, 2020

Mulberry


pokok mulberry luar rumah
setelah dipangkas
semakin lebat buah nya





ada 2 pokok semua nya
satu sebelah kanan
satu sebelah kiri
yang kiri tu kurang sikit buahnya
sebab asal merah je
terus kena makan burung

yang kanan ok sikit
takda penampakan tanda dimakan burung
yang ni lebat buahnya






ada yang masih hijau
ada yang baru memerah
ada juga yang dah merah kehitaman





seronok hasil tanaman mak menjadi
kebun mak mostly menjadi 
semua ditanam kat tanah luar gate
depan rumah je





yang mulberry ni pula
bapa yang tukang pangkaskan dahannya
so far masih berkeinginan nak deep fry daun dia
tapi belum lagi menjadi

dengar daun mulberry ni banyak juga khasiat nya
boleh refer sini
tu antara kebaikan daun mulberry ni




yang ni tiap kali balik kerja
mesti aku petik dua tiga biji
terus ngap kat mulut
takda lah rasa sedap sangat
tapi masuk lah tekak aku





makin merah kehitam buahnya
makin manis
nanti2 if banyak sekali
aku nak try buat jem mulberry
ehh.. terus angan2 
hahahahaaaa






zzzyy



11 comments:

  1. Replies
    1. eh betul lah. petang karang nak kutip. dh banyak yg merah kehitaman hari ni 29/2/20

      Delete
  2. Waaa...seronoknya tengok pokok berbuahh

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah sis, makin dibuang dahannya makin menjadi buahnya

      Delete
  3. bila hasil tanaman menjadi mmg seronok..jrg2 org tanam pokok mulbery

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni pun mulanya sepokok je, cousin bagi. pastu tanam 2 pokok dan alhamdulilah menjadi cuma kena selalu bagi pendek2 dan pangkas pokok dia

      Delete
  4. nyummm tengok buah ja pun dah terliur ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. selalu if balik keja sebelum buka gate, terus ngap buah dia ni

      Delete
  5. Pokok ini memang akan berbuah setiap kali lepas dipangkas.. suka Sha buat kudap-kudapan.. hehehe.. Sha tanam depan library je.. Kat rumah tak berapa menjadi.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mula tu dulu taktau lak camtu. ada lah satu ketika tu dahan dia menghadang jalan masuk ke gate, pangkas, a few days later, bebuah dgn lebat nya, tu lah yang baru perasaan

      Delete
  6. Assalamualaikum Wr Wb

    Adakah anda mempunyai masalah kewangan dan anda sedang mencari bantuan dengan pinjaman tulen, kami di sini untuk membantu anda dengan pinjaman untuk memudahkan perniagaan anda dan menyelesaikan semua hutang anda, kami menyediakan semua jenis pinjaman, besar atau kecil, ini adalah peluang anda untuk kebebasan kewangan. tawarkan perkara berikut.

    √ Pinjaman Perniagaan Besar

    √ Pinjaman Perniagaan Kecil

    √ Pinjaman Rumah Baru

    √ Pinjaman kereta

    √ Pinjaman Ladang Besar atau kecil

    √ Pinjaman untuk projek jangka panjang atau jangka pendek

    √ Memulakan pinjaman perniagaan

    √ Koperasi Pinjaman

    √ Pinjaman untuk Projek sedia ada

    Mengapa anda perlu memilih kami.

    + Kami memberi pinjaman pada kadar faedah yang sangat rendah

    + Tidak peduli di mana negara anda berasal, kami akan meminjamkan anda.

    + Proses kami sangat mudah dan mudah. sangat orang boleh memahaminya.

    + Kami adalah syarikat yang sangat jujur dan boleh dipercayai.

    + Kami tidak memberikan maklumat peribadi anda kepada sesiapa sahaja,

    Maklumat anda selamat dengan kami.

    Matlamat utama kami adalah untuk memberi pinjaman seberapa banyak yang anda mahu dan bersedia untuk mendapatkan pinjaman, anda perlu mengatakan kepada diri anda cukup, anda tidak boleh terus membiarkan kekurangan wang menghadkan pertumbuhan perniagaan anda. hubungi kami dengan maklumat hubungan kami di bawah dan marilah kita bersatu dengan memberikan pinjaman yang akan membantu mengembangkan perniagaan anda. Anda tidak perlu bimbang, kami sangat boleh dipercayai dan bersedia memberi pinjaman kepada anda.

    Hubungi kami dengan:
    Syarikat: Firma Pinjaman Femi Otedola
    E-mel: femiotedolaloanfirm@gmail.com
    E-mel: femiotedolaloanfirm1@outlook.com
    WA: +1 (469) 464-5833 (Chat Only)
    WA: +1 (806) 395-2203 (Chat Only)

    atau lawati Laman Web kami dan gunakan Hubungi Kami dan kami akan membalas anda.

    Laman web: https://femiotedolaloanfirm.blogspot.com

    Hubungi kami hari ini dan mari membantu mengembangkan perniagaan anda.

    ReplyDelete

tq, peace :)