Tuesday, March 24, 2020

Covid-19 Bank_Moratorium




assalamualaikum korang

hari ni dept kitaorang dah stat work from home
memang takda buat apa lah kan
pc, file dari opis tu semua
memang tak dapat diangkut balik rumah
semua P & C
term work at home tuk kita ni
makna nya kena standby lah
bila ada yang memerlukan
so kena turun kerja juga
harapnya takda lah tu
sebab aku bukannya orang penting pun
pekerja cabuk biasa je

dah turun kerja sebenarnya tadi tu
pastu 2 orang dari dept kita disuruh balik
eemmm mgnt kita ni
memang sengal sikit lah
seharusnya dari last week lagi
sechedule harusnya dah keluar
ni tidak nya
asyik dok cakap tentang target, KPI semua
sangat2 kecewa kerana nya
hari ni at last dia fullforce juga work from home
mungkin sebab bank jiran sebelah
dah totally tutup
maybank  tutup at mostly branches
mungkin sebab ada pekerja yang positif C19
mgnmt taknak take the risk
elok tutup je
customer boleh guna online banking
dan self service terminal


 masa RMO ni
ramai yang terjejas
dan tak bekerja kan
ada yg dibayar full gaji
ada yang kena unpaid
salute to government
ada lah beberapa insentif dibuat
tuk membantu golongan yang terjejas
dengan C19 ni

maka dengan itu 
BNM pun mengarahkan mostly bank 
menyediakan Moratorium

ataupun dengan ayat senang
penangguhan bayar balik pinjaman bank
baik rumah ataupun kereta
selama 6 bulan
tujuan ialah tuk meringankan peminjam
yang terjejas dengan keadaan disebabkan C19 ni

so bagi yang terjejas tu
boleh lah pergi ke website2 bank
(mostly boleh apply online)
term and condition setiap bank
mungkin berbeza



zzzyy






13 comments:

  1. oh dh tsart work from home juga ye..ada juga bc psl ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. tidak sepenuhnya. 3 4 hari sekali. sebab ramai officemate
      so bergilir-gilir

      Delete
  2. moga cepat la semua ni berakhir....

    PS: haah naseb baik kdai msih buka....a day berfore RMO....

    ReplyDelete
    Replies
    1. yalah kan.semoga bila abisnya RMO nanti, keadaan akan beransur pulih

      Delete
  3. Bosannya jenis boss mgmnt yg mcm hanpeh, sibuk nk kejar duit, kpi sampai org lain jd mangsa

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah dana. mmg dok mcm orang gila lah RM (Regional Mgr) kita, nak kena capai kpi juga.

      Delete
  4. Nampaknya ramai yang menghadapi masalah kewangan selepas ini

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah wak, skrg pun ramai yg dah struggle esp yg keja sendiri. harap ada insentif dan inisiatif kerajaan yg boleh membantu mengurangkan sikit beban rakyat

      Delete
  5. Bagus dah mula WFH. skang dah mula nampak masalah kewangan. harap cepatlah virus ni berakhir.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah sis, cepat2 lah wabak penyakit ni berakhir. dan bagi yg struggle tu, semoga bertabah dan dipermudahkan

      Delete
  6. semoga bermanfaat bagi yg bena2 susah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bena yea ejulz. after tok ekonomi mungkin agak truk.

      Delete
  7. ramai pihak yang terkesan dan berusaha nak survive sepanjang RMO ni mudah2an mudah untuk diorang semua. cepatlah kan ujian ni berlalu hendaknya..

    ReplyDelete

tq, peace :)