Sunday, April 5, 2020

Kuih Penyaram




selamat hari minggu semua
#stay at home

sekarang ni mostly rakyat berkurung kan
so bila belek2 FB
banyak lah yang masak
yang buat kuih
aku ada juga terjebak
so far sempat buat donut dan cucur udang je
yang lelain tak sempat
or takda bahan2

semalam tengok kat FB
ada lah admin page Borneo
dia up pic penyaram yang dia buat
so memasing show lah kejadian
yang diorang buat
ada yang menjadi
ada yang tak

and pagi tadi kawan tag
ada sesorang post
takda lah dia kutuk
dia kata gigih juga diorang ni buat
just menjadi je
and pic yang aku share kat page Borneo
termasuk dalam kategori
pic2 penyaram yang tak jadi dia share tu

awal2 pagi tergelak sorg2
ramai juga cam aku
gigih buat tapi tak menjadi
eehh aku takda ek buat entry tentang tu
muahahahaaa

yang menjadi camni rupa dia
sedap sebab guna gula apong



ni admin page Borneo buat
👇👇👇





meh layan gambar2 lain




























































👇👇👇👇

yang ni aku punya
punya lah gigih buat penyaram pandan
3 4 jam peram
masih tak menjadi







seharusnya camni

👇




agak teknikal juga buat penyaram ni
walau bancuhan semua sama
chance untuk fail is 50%

jarang yang consistence cantik
kecuali yang hari2 buat lah

keajaiban kuih ni terletak kat tepi nya
pastu yang tengah2 dia nanti
ada cam lubang2 


credit to FB FransCisca FransCylia


dulu masa muda2
aku cakap kuih ni kuih orang tua
sebab memang orang tua jarang yang tak suka
aku masa muda suka
sekarang lagi lah suka





actually memang nak try buat lagi
sebab bagi tak patut tak menjadi
harus buat sampai menjadi!!
tapi sekarang takleh
sebab tak cukup gula apong kat rumah
tunggu dah abis PKP 
kita cari bahan naaa






zzzyy



semua gambar credit to:
hasil tangan netizen share kat FB page Borneo











8 comments:

  1. rasa tercabar kamek kak, rasa nak molah juak nanggar semua sik jadi ya..hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaaa.. kamek dah rasa mau surrender dah tok sunah, sik terkabey mala je fail 😁😁

      Delete
  2. aku anggap ni semua kreativiti masing masing...
    sorry aku tergelak .. adeh.
    tapi serius aku pun belum berjaya buat penyaram.
    heh, susah la nak dpt tepi penyaram yg cantik dan tengah2 dia tu mcm ada lubang ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan sis, geram tengok org buat cantik, saya buat dah cam lempeng dah. tepi tercorak, tgh2 jauh sekali yg ada lubang cam sarang semut tu

      Delete
  3. ha ha ha ada gak image tu yg lalu di timeline fb aida tau.
    kelakar.
    tapi tu la. practice makes perfect kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaaa... tu lah sis tapi saya rasa cam nak give up dah ni. taktau lah esok lusa tercabar lagi nak try buat 😂😂

      Delete
  4. Assalamualaikum Wr Wb

    Adakah anda mempunyai masalah kewangan dan anda sedang mencari bantuan dengan pinjaman tulen, kami di sini untuk membantu anda dengan pinjaman untuk memudahkan perniagaan anda dan menyelesaikan semua hutang anda, kami menyediakan semua jenis pinjaman, besar atau kecil, ini adalah peluang anda untuk kebebasan kewangan. tawarkan perkara berikut.

    √ Pinjaman Perniagaan Besar

    √ Pinjaman Perniagaan Kecil

    √ Pinjaman Rumah Baru

    √ Pinjaman kereta

    √ Pinjaman Ladang Besar atau kecil

    √ Pinjaman untuk projek jangka panjang atau jangka pendek

    √ Memulakan pinjaman perniagaan

    √ Koperasi Pinjaman

    √ Pinjaman untuk Projek sedia ada

    Mengapa anda perlu memilih kami.

    + Kami memberi pinjaman pada kadar faedah yang sangat rendah

    + Tidak peduli di mana negara anda berasal, kami akan meminjamkan anda.

    + Proses kami sangat mudah dan mudah. sangat orang boleh memahaminya.

    + Kami adalah syarikat yang sangat jujur dan boleh dipercayai.

    + Kami tidak memberikan maklumat peribadi anda kepada sesiapa sahaja,

    Maklumat anda selamat dengan kami.

    Matlamat utama kami adalah untuk memberi pinjaman seberapa banyak yang anda mahu dan bersedia untuk mendapatkan pinjaman, anda perlu mengatakan kepada diri anda cukup, anda tidak boleh terus membiarkan kekurangan wang menghadkan pertumbuhan perniagaan anda. hubungi kami dengan maklumat hubungan kami di bawah dan marilah kita bersatu dengan memberikan pinjaman yang akan membantu mengembangkan perniagaan anda. Anda tidak perlu bimbang, kami sangat boleh dipercayai dan bersedia memberi pinjaman kepada anda.

    Hubungi kami dengan:
    Syarikat: Firma Pinjaman Femi Otedola
    E-mel: femiotedolaloanfirm@gmail.com
    E-mel: femiotedolaloanfirm1@outlook.com
    WA: +1 (469) 464-5833 (Chat Only)
    WA: +1 (806) 395-2203 (Chat Only)

    atau lawati Laman Web kami dan gunakan Hubungi Kami dan kami akan membalas anda.

    Laman web: https://femiotedolaloanfirm.blogspot.com

    Hubungi kami hari ini dan mari membantu mengembangkan perniagaan anda.

    ReplyDelete
  5. Mencabar sungguh nak buatnya.. hehehe..
    Tak pernah makan dan tak pernah buat.. Tapi selalu tengok orang share dekat FB..

    ReplyDelete

tq, peace :)