Thursday, May 21, 2020

Butter ke cream cheese



assalamualaikum

pejam celik pejam celik
4 hari lagi kita raya

even suasana tu tak semeriah biasanya
sebab masih dalam PKPB
tapi mood dah ada
sana sini kat FB 
orang dah start buat biskut
buat kek

aku walaupun raya dgn family kecil saja
still nak juga rasa susah payah
buat kek 
buat biskut
nak masak sedap2 pagi raya

yang ni kejadian minggu lalu
plan nya nak buat lah sebiji dua kek lapis
satu guna cheese
satu lagi biasa saja

petang jumaat
pas keja
lengang2 kangkung ke kedai bakery
masa aku sampai
adalah dalam 5 6 orang que tuk masuk
bila sampai turn aku
tengok belakang dah makin ramai lak

so masuk kedai 
terus cari bahan tuk buat tat nenas
dan acuan sekali

then terasa nak buat cheese kek
pergi section chiller
ambik cream cheese
terus berbaris tuk bayar
kat luar org makin ramai
mungkin baru balik kerja cam aku juga kan
tu lah 
sebolehnya cepat2 keluar
agar tak lama orang menunggu
dah kedai bahan bakery kan
takkanlah nak window shopping time2 gini

sampai rumah cam biasa
terus mandi bersihkan diri
barang yg dibeli
mak uruskan
masuk dalam aisbox

masa relax2 pas makan
layan FB cari resepi kek cheese
tetiba terfikir
apahal hoh
cream cheese yang dibeli tadi 
cam pelik je warna nya
bukan seperti yang baru aku lihat kat FB ni

cepat2 tengok dalam aisbox
alamarrrkkkk!!!!!!!!


butter lah!!
bukan cream cheese
😪😯😯




asalnya nak beli
cream cheese ni




mana lah nak tau
dihati lain
diambil dek tangan lain
hati dan tangan tak bersatu
mentang2 lah diorang berjiran
aku main ambik tak cek 

kesudahannya
aku buat tat nenas guna butter tu
haruslah sedap kan
dan sekarang
tat nenas aku dah jadi kenangan
container tempat simpan
dah dicuci pun

nanti lah buat lagi
masih ada lebihan jem  nenas

so far ni je yang dah buat
tu pun satu container je
sekali ngam je ni
tunggu nanti restok kekacang dan tepung dia
faberet ramai ni
kena buat banyak
mungkin nak try flavor wasabi
tengok lah camna



btw
miri kurang stok horlick
nak buat kek lapis mostly guna horlick
telur pun agak kurang
nasib baik area rumah aku ada
terus beli 3 crate grade A tadi

baru baca kat FB
kekurangan biskut marie juga
biskut ni selalu dijadikan penganti tepung 
tu if tengok resepi kek lapis sarawak takda tepung
percaya lah
memang tak guna tepung tu
tapi guna biskut marie yang dihancur jadi tepung
yang ni aku ada stok 3 bungkus
cukuplah tuk buat kek lapis holiday inn

antara bahan basic kek2 lapis sarawak ialah
susu tepung
susu sejat
susu fresh
sri kaya
horlick
nestum
browning sugar
serbuk ice cream
roti marie
cream cheese

semoga aku rajin buat kek arr
masa tengah tulis ni
terasa amat malas 


zzzyy














8 comments:

  1. Adoii boleh siap pulak kan..ini mesti tengah fikir apa ntah. Takpelah, janji boleh guna untuk buat kuih lagi. Berguna jugalah beli.

    ReplyDelete
  2. kadang2 tersalah pandang pun kita buleh salah beli kan.. Buleh simpan, tapi nak beli yang baru tu kadang2 malas nak ke kedai semula

    ReplyDelete
  3. buat kek butter la akak. hehe sedappppp =)

    ReplyDelete
  4. selalu gak berlaku esp masa shoppingtu fikiran macam2... oklah boleh guna lagikan...oo itu kisahnya si biskut marie ...banyak gak guna nya yer..

    ReplyDelete
  5. Terkadang memang tak sinkron ya antara tangan dan mata kita di saat supermarket.
    Tadinya ingin beli apa, produk lain malah yang kebeli 😁

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum, hehehe, SS pun selalu jugak jadi mcm tu. maklumlah banyak sgt perkara bermain2 dlm kepala.. happy blogging!

    ReplyDelete
  7. aduhai! salah sgt tu kan.
    sure time tgn mencapai tu, fikiran tgh pikir benda lain :)
    butter and cream cheese memang lokasi nyer dedekat.

    ReplyDelete
  8. Permisi Ya Admin Numpang Promo | www.fanspoker.com | Agen Poker Online Di Indonesia |Player vs Player NO ROBOT!!! | Kesempatan Menang Lebih Besar,|| WA : +855964283802 || LINE : +855964283802

    ReplyDelete

tq, peace :)