Saturday, May 2, 2020

Menu 6th Ramadhan



assalamualaikum

hari ni aku work from home
so ada lah banyak masa 
 prepare tuk berbuka

hari ni terasa nak makan satay
actually lama dah plan
nak buat satay
baru hari ni tercapai

sedia beli rempah dia
takyah nak tambah lain
kita try and error yea
aku tak pernah buat lagi ni
1st time!


rempah dah sedia ada





gula apong
bau dan rasa dia sangat sedap 





hirisan ayam
di marinate dengan serbuk 
ada dalam 50+ cucuk



daging pun di marinate dgn tepung
dalam 20+ cucuk




semua diperap 2 jam
lagi lama lagi elok
tapi tu lah kan terlepas masa berbuka lak
ni 1st cuba
nanti dah ok pepandai lah ejas ek




sementara tunggu perapan daging
kita masak kuah dia ek

kacang dalam 300gram
dimasuk dalam minyak
hingga masak garing





yang ni tumisan dia
aku pakai apa yang ada kat rumah je

bawang besar
bawang merah
garlic
kayu manis
buah pala
serai
cili flake ( cili kering abis)
semua blender


pastu tumis semua 
hingga naik bau







masukkan kacang yang dah diblender
jangan halus sangat
kasar2 tu penting  tuk rasa





campur santan
pecah minyak
siap!!
kepekatan ikut selera yea
aku punya ni
sebab lama dah tak buat
agak pekat lah
tapi best 
sebab memang suka makan kuah tu
campur dengan nasi






satay pun dah siap dicucuk
marinate sekejap gik







kul 5pm start memanggang
waktu berbuka bagi miri is 6.31pm




panggang sayap ayam juga




goreng meehoon kegemaran dak ava
special request




ni pun dia punya
sosej, nuget tempura, nuget seafood




masa belek2 peti sejuk
jumpa tauhu semalam
lupa nak goreng
nasib masih elok
terus goreng sekali






sayur fresh from mum's garden




tumis garlic je



rebus nasi impit instant
ngam makan dgn kuah satay





taraaaaaa........
satay dah siap
masa pun tinggal mins gik tuk berbuka





semua dah dihidang
bismillahirahmanirahim






selamat berbuka puasa

😍😍😍






alhamdulilah


zzzyy

7 comments:

  1. Menyelerakan sungguhlaaa kuah kacang satay tu.,sedapnyaa...puasa ni belum ada beli satay lagi...

    ReplyDelete
  2. wah buat satay sendri..sis mana nak cari rempah satay tu sis?

    ReplyDelete
  3. Bestnya sate homemade. Kuah sate tu gerenti sedap berlemak, bersantan lagi...yummy!

    ReplyDelete
  4. Sedapnya satay homemade. Rasa macam nak buat satay pulak sebab dah lama tak makan.Tapi tak mungkin buat sebab takde tempat bakar satay. Order je lah nampaknya kalau teringin sangat.

    ReplyDelete
  5. Rindu nak makan nasi impit dengan kuah kacang bila baca entri ni.

    ReplyDelete
  6. Sedapnya satay, kuah kacang dan nasi impit tu.. Senanng juga kalau ada rempah perapan satay tu.. Tak yang nak buat dah.. Just salut je dah boleh bakar..

    ReplyDelete

tq, peace :)