Thursday, May 28, 2020

Pre Gawai



pre gawai kampung style
kali ni buat kat rumah kampung
bbq dan masak pansuh

tukang BBQ harus lah
sebelah tangan keja
sebelah tangan pegang makanan 
hehee




if aku yg bbq wings
harus masak sampai hitam2 sikit
baru super sedap diratah
sosej nya dah hilang dari radar




ikan tongkol bakar




ikan keli bakar juga



sotong pun di pais dalam daun pisang
dilapis aluminium foil





lemang yang super yummy
lebih2 campur dengan kelapa parut
trus rasa nak makan
issk




ayam pencen pansuh
pun super sedap
pansuh ialah cara masakan
memasukkan makanan dalam buluh
pastu bakar
cam bakar lemang
rasanya sedap
jauh lebih sedap dari sup



tu dia
beberapa hari ni
entry aku cerita tentang makan saja
scary nak tengok penimbang

masih lagi cuti raya
after gawai, 3hb jun
baru masuk office balik
best2



zzzyy















22 comments:

  1. Mewah makanan tu..menyelerakan..Jom tukar link

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah boring makan daging ayam cara masakan, kali ni bbq dan pansuh je.
      blog cikgu dah saya masukkan dlm bloglist

      Delete
  2. Sedapnya nampak ciken wing tu.. yummy yummy semuanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya yg panggang, so ciken wing tu harus sampai ada hitam2 sikit, baru extra sedap diratah 😋

      Delete
  3. Ayam pencen pansuh tu berapa lama masaknya wei?aku pun takut sebelum puasa makan catu bila puasa catu dah raya seram tengok perut sendiri

    ReplyDelete
    Replies
    1. ayam pansuh tu masak lah dlm sejam gitu, lagi lama pun ok, biasa kat mulut buluh tu sumbat dgn daun ubi kayu, bau dia sedap.
      tu lah kan dana, makan je keja masa pkp, puasa dan raya, ni next is gawai. tak sanggup nak bertimbang 🤣

      Delete
  4. Selamat hari gawai in advance...sedap ayam pansuh, kena masak lama dalam buluh. Org melayu mcm sy suka jgk mkn ayam pansuh buluh

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq cikgu. aah skrg makin ramai yg pandai makan makanan jenis pansuh tu. if ayam pencen, lembut isinya dan aroma dia menambahkan kesedapannya

      Delete
  5. Replies
    1. tukar selera dari kurma, rendang semua tu ke bbq dan pansuh style 😁

      Delete
  6. sedapnyeeeeeee..
    ayam tu menggoda betol.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheee.. tgk lah siapa yg memangang nya. masak je terus ngap on the spot, lagi sedap sebab masih panas 😂😁

      Delete
  7. saya festime tengok lemang dengan kelapa.. macam makan pulut klapa la kot kan rasanya ? festime saya makan pansuh ayam di Kuching.. tapi x ingat dah rasa dia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni rasanya lebih sedap dari pulut kelapa sebab aroma masak dalam buluh tu sedap. aah kat sarawak senang cari menu ayam pansuh. biasa guna ayam pencen, sedap 😀

      Delete
  8. Wah! Bestnya pre Hari Gawai... di Sabah, sepi jew Pesta Kaamatannya. Maklumlah PKP.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sini pun agak sunyi juga sebab semua masih pkp tapi ni saja buat among family je sebab adik dah nak balik ke offshore, raikan dulu sebelum dia pergi.

      Delete
  9. mak aihh....sedap sedap masakannyaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat sini org selalu kata, kesian kat tekak sis 😁😁
      dari menu raya bertukar ke menu bbq n pansuh

      Delete
  10. Sedapnya lauk pauk bakar. 🤩

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah sis, dah boring telan menu raya, tukar selera lak dgn bakar2 dan pansuh

      Delete
  11. Terliur tengok makanan. Wah macam mana rasa lemang dengan kelapa parut.

    ReplyDelete
  12. Permisi Ya Admin Numpang Promo | www.fanspoker.com | Agen Poker Online Di Indonesia |Player vs Player NO ROBOT!!! | Kesempatan Menang Lebih Besar,|| WA : +855964283802 || LINE : +855964283802

    ReplyDelete

tq, peace :)