Wednesday, August 5, 2020

Menu Laksa Sarawak



sabtu, raya aidiladha ke 2
dah boring dah makan ayam daging
kita tukar selera
kita layan laksa sarawak lak

nasib baik dah beli paste awal2
sebab dengar kawan cerita
bercari ke sana ke sini di pasaraya
takda stok
last2 kat kedai runcit dekat rumah ada
[kita selalu mcm tu kan]





kali ni takda seafood kat rumah
takda udang or sotong

so kita guna ayam je ek
aku rebus ayam
pastu air rebusan ayam
buat merebus paste lak
sukatan is 1:4
air 4 kali ganda paste
masak hingga agak pekat

pastu tapis kuah tu
air tapisan tu masak lagi
perisa kan
bagi santan 
dah setel rasa, sedap2 kat lidah
tutup api
siap!!!






ayam yang rebus seketul ketul tadi
di carik2 camni
nak haluskan lagi ok
aku sebab sendiri buat sendiri makan
tak kisah lah asal dicarik kan je
😋😋







telur goreng dadar
pastu hiris melintang camni
sebenar tak kisah camna pun bentuk
tapi bila makan dia dalam bentuk ni
lebih nikmat rasanya
hirup lagi dengan kuah nya
fuhh! mabeles






disebabkan takda udang
aku masak tepung je fillet ikan dory
yummy!!







Rebus meehoon lak
agar tak melekat
basuh dengan air sejuk







dan tak lupa
sambal belacan super pedas!!!
rasa kembang mulut makan






setting semua bahan kat pinggan
pastu baru tuang kuah




nah..
snap pic dulu
lupa ambik pic dah digaul
ngap ngap dalam mulut
tau2 tambah lagi
🤣😂😋





jenama paste ni agak pedas k
ni first time aku guna
yang selalunya 
guna jenama cap helang matahari
tu lebih sedap


zzzyy



4 comments:

  1. mari gabung bersama kami di Aj0QQ*c0M
    BONUS CASHBACK 0.3% setiap senin
    BONUS REFERAL 20% seumur hidup.

    ReplyDelete
  2. Wah.. ada ye pes dia.. boleh cari ini untuk dicuba..
    selalunya beria cari dekat kedai jauh akhirnya yang dekat juga ada.. hehehe

    ReplyDelete
  3. Permisi Ya Admin Numpang Promo | www.fanspoker.com | Agen Poker Online Di Indonesia |Player vs Player NO ROBOT!!! | Kesempatan Menang Lebih Besar,|| WA : +855964283802 || LINE : +855964283802

    ReplyDelete

tq, peace :)