Sunday, November 29, 2020

Miri Wireless Walk

assalamualaikum
beberapa hari tak bersiaran
nak kata busy tak juga
nak kata free pun tidak
cuma rasa cam takda masa je nak ngadap laptop
rasa malas lebih menguasai

lagipun takda cerita sangat kebelakangan ni
kan pkpb sekarang diperketatkan
tak banyak perkara boleh dilakukan
tambah lagi semua pakat stay at home

kat bandaraya mir ni
selain dari pasar malam
daya tarikan tuk jalan2 cari makan yang lain
adalah kat wireless walk
terletak kat tengah2 bandaraya miri

seharusnya lebih 30 buah stall kecil
yang berniaga makanan dan minuman kat sini
tapi kerana covid 19
kebanyakan stall belum beroperasi langsung
sama2 kita mendoakan semoga pandemic ni
cepat2 nyah dari bumi ini





alkisah a few week ago lah ni
lama simpan dalam draft
hari ni sebab takda idea tuk entry
aku guna kisah ni


malam tu malam girl nite out
if tak pergi shopping mall
pergi cari makan lah jawab nya
dalam a few stall yang ada tu
aku terpikat dengan stall
yang memanggang ayam madu


ayam dipanggang automatic
grill stick dia berpusing
takyah nak kipas
takyah nak peng up side down






ayam madu yang sedap
RM2.50 satu
texture nya lembut, moist
kena sesangat lah dengan selera aku




ni antara menu yang aku sering cari
kuetiaw goreng
kegemaran ava juga
tapi dia tak suka yang cam kat atas ni
dia suka yang takda pedas walau secalit pun 
takda taugeh, sayur or seafood
boleh ada telur je
macam yang kat bawah ni
👇👇




dak ava ni
memang jarang join kita makan 
baik kat kedai
maupun kat rumah

selalu kat kedai
dia akan makan
nasi ayam
nasi ayam peyek ria
if makan kuetiaw goreng
kat kedai yang sama je
lelain tu ikut mood
tapi most of the time dia tak makan

itulah sebelum makan2 tu
akan kenyang kan dia dulu
menu dia sekarang ni
fish nuget jenama marina perisa original
toasted  bread cheese
sandwich telur
nasi dgn ikan goreng
nasi dgn telur goreng
megi sup
mashed potato KFC

pernah bawa dia pii KL
masa tu umur dia 4 tahun
dia makan bun and bread saja
balik rumah sini
dia hentam megi sebungkus for the first time!!!
hahaaa...


 


seriously aku admired
anak2 orang yang reti makan memacam
senang nak bawa makan di mana2 kan



zzzyy





6 comments:

  1. Rindu nak singgah Miri. Pertama kali datang tahun 1996. Sempat rasa buah dabai.

    ReplyDelete
  2. tak pernah lagi sampai ke Miri...

    ReplyDelete
  3. tenguk ayam panggang madu tu memang nampak sedap.

    ReplyDelete
  4. haha sama lah kita suka makan kueytiaw goreng! Ayam madu dia sedapnya nampak shiny & juicy

    ReplyDelete
  5. betul, for me im too busy nak mengadap laptop.. then sbb tu tak dpt nak BW... yg daily post ni smua on schedule .. hari ni baru dpt nak BW.. btw stay safe :)

    ReplyDelete

tq, peace :)